Kooperatifçiliğin, bütün girdilerin ortak alınarak, ortak almanın getirdiği güç ve sinerji ile fiyatları aşağıya çekmek, üretim maliyetlerini de azaltarak karlılığı arttırmak için oluşmuş bir birliktelik olduğuna dikkat çeken Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, ancak Tarım Kredi'de sistemin böyle çalışmadığını belirtti.

NAKLİYE VE HAMALİYE DAHİL DAHA UCUZ

Tarım Kredi Kooperatifleri ile her hangi bir gübre bayisinde satılan gübre fiyatları ile ilgili olarak çarpıcı bir rakam veren Doğru, “Bu kuruluşta (nakliye ve hamaliye giderleri hariç) aynı markalı üre gübresinin kilosu 1 lira 30 kuruş. Her hangi bir gübre bayinde (nakliye ve hamaliye dahil) 1 lira 26 kuruş" dedi.

EN BÜYÜK GÜBRE ALICISI KONUMUNDA

Türkiye'de tüketilen gübrenin yaklaşık yüzde 35'inin Tarım Kredi Kooperatifleri'nin üzerinden pazarlandığına işaret eden Doğru, şunları kaydetti: “Bu kuruluş, Türkiye'nin en büyük gübre alıcısı konumunda, çok büyük bir güçtür. O zaman pazarlığı ve organizasyonu daha iyi yapıp, gübre fiyatlarını aşağıya çekebilir. Böylece sektördeki diğer gübre fiyatlarını da regüle eder. Ama gerçek fiyatlara bakacak olursak hal böyle değildir"

SERBEST PİYASADA DAHA UCUZA SATILIYOR

Tarım Kredi'nin, hazinenin verdiği destekle bu paraları çiftçiye düşük faizli kredi olarak verdiğini anımsatan Doğru, “Ama girdilere bakacak olursanız; serbest piyasada satılan girdi fiyatları kooperatiften daha ucuz. Burada bir mantıksızlık var. Organizasyonda veya yönetimde bir yanlışlık var" dedi.

TARIM KREDİ'NİN YENİLENMEYE İHTİYACI VAR

Bu konuyu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gündemine getirdiklerini ve getirmeye de devam edeceklerini söyleyen Doğru, Tarım Kredi Kooperatiflerinin organizasyonunda yenilemeye veya işlevsel bir reforma gidilmesi gerektiğini kaydetti.

YEM FİYATLARI DA PİYASANIN ÜSTÜNDE

Gübrede olduğu gibi yemde de aynı sıkıntının yaşandığını dile getiren Doğru, “Tarım Kredi Kooperatifleri çok büyük miktarlarda yem de pazarlıyor. Yem girdi fiyatlarını dahi regüle edebilecek bir güçtedir. Ama maalesef piyasanın üstünde girdileri çiftçilere satıyor. Bu organizasyonu tekrar gözden geçirip, değiştirmek gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.