ÖZEL HABER / SPK'nın haftalık bülteninde yer alan karara göre, Tarım Kredi Gıdı A.Ş eski genel müdürü Erdinç Yavuz ve muhasebe müdürü Turgut Barbol hakkında 2012 ve 2013 yıllarında şirket finansal tablo ve raporlarının gerçeğe aykırı olarak düzenlenmesi, şirket muhasebe kayıtlarında gerçeğe aykırı hesap açılması ve muhasebe hilesi yapılması ile ilgili Mülga 2499 sayılı SPK'nın 47/1/B-2 ve 6362 sayılı SPK'nın 112/2 maddeleri uyarınca suç duyurusunda bulunacak.

Bültende konu ile ilgili şu bilgiler verildi: "Tarım Kredi Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ nezdinde Sermaye Piyasası Kanunu (SPKn) ve ilgili mevzuat çerçevesinde yapılan inceleme sonucunda Kurulumuzca tespit edilen suçlar nedeniyle (varsa) zarara uğrayan yatırımcıların, genel hukuk hükümleri çerçevesinde, yasal koşulların oluşması halinde, mevzuata aykırılık teşkil eden bahse konu işlemlerde sorumluluğu bulunan kişiler aleyhine dava açabilecekleri hususunun Kurulumuz Bülteni ile kamuya duyurulmasına karar verilmiştir.

Tarım Kredi Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Bulgaristan'da kurulu Altın Dış Ticaret EAD ve Elöz Gıda Tarım ve Petrol ürünleri Tic. Ltd. Şti.'ye finansman sağlama işlemlerinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 155'inci maddesi kapsamında değerlendirilmek üzere Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmesine karar verilmiştir."

SPK, TARIMDAN HABER'İN ŞOK BELGELERİNİ TEYİT ETTİ

SPK'nın Tarım Kredi Gıda A.Ş'deki yolsuzluk iddiaları üzerine devreye girmesi Tarımdan Haber'in gündeme getirdiği şok belgeleri de teyit etti.

'Tarım Kredi Gıda'da Yargıya Taşınan Yolsuzluklarla İlgili Şok Belgeler!'başlıklı haberimizde SPK'nın suç duyurusunda bulunacağı Erdinç Yavuz ile ilgili dönemin Tarım Kredi Genel Müdür Yardımcısı Sefa Çağlayan ve Genel Müdürü Abdullah Kutlu tarafından gerekli işlemlerin olayın başında başlatılmadığı ortaya çıkmıştı.

İlk zamanlarda konu kurum içerisinde duyulana kadar herhangi bir idari ve hukuki işlem yapılmadığı, sorulduğunda da 'şirket müdürünün iyi niyet ve saflığından kaynaklanan küçük sorunlar olduğu' ifade edilen Erdinç Yavuz'un iş akdi düzenlenen raporlara rağmen ancak olaydan aylar sonra 26/Haziran/2014 tarihli yazıda 'Şirket Genel Müdürünün 4857 sayılı kanunun 25-II-e maddesine göre 'işverenin güvenini kötüye kullanma ve şirketi önemli ölçüde zarara uğratmadan' görevine son verilmişti.

SPK'nın devreye girmesi Tarım Kredi Gıda'daki yolsuzluk iddialarını yeni bir boyuta taşırken, bu gelişme Tarım Kredi Gıda'nın dönemin yönetim kurulu tarafından 15 Mayıs 2014'de hızlı bir şekilde SPK denetiminden çıkarılması kararını da anlamlı hale getirdi.