Tarım Kredi'nin ve bağlı şirketlerin genel faaliyetleri masaya yatırılarak, veriler ışığında değerlendirmeler yapıldığı toplantıda, Genel Müdür Yardımcıları Hüsamettin Gülhan, Sefa Çağlayan, Ayhan Cürebal ve Kazım Çalışkan sorumlu oldukları birimler ve konular hakkında sunum gerçekleştirdi. Sunumların ardından kooperatiflerin ve bölgelerin sorunları, çözüm önerileri ve üzerinde çalışılan projeler üzerinde tartışıldı. Soru cevap kısmında ise koordineli çalışılarak etkin tedbirlerin alınması konuları üzerinde duruldu.

Tarım Kredi'nin bu gün bulunduğu noktaya gelmek için büyük çaba sarf ettiğini kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kumaş, “Yönetim Kurulu olarak görev aldığımız, bu yıl içerisinde gerçekleştirilen Genel Kuruldan bu yana bizler, çok değerli Genel Müdürümüz ve Genel Müdür Yardımcılarımız, her aşamada öncelikle 'her şeyin başı insan' bilinciyle personelimize güvenerek, kurumumuzu daha ileriye götürmek için hep birlikte gayret gösteriyoruz. Kurumumuzun Türk tarımına ve ülke ekonomisine katkısı, yaptığımız işin önemini gözler önüne sermektedir. Bu gün bulunduğu noktada emsalleri içerisinde üst noktalarda yer alan Tarım Kredi'nin yakaladığı bu istikrarın bozulmaması en büyük gayemizdir. Bunun için de herkesin üzerine düşenin en iyisini yapacağına ve başarılı faaliyetlerimizin katlanarak süreceğine yürekten inanıyorum." dedi.

“Ne kadar başarılı olursak, çiftçimizin yüzü de o kadar güler"

Tarım Kredi'nin tamamen risklerle dolu bir sektörde faaliyet yürütüp hizmet verdiğini belirten Kumaş, Sektörün kuraklık, dolu, sel baskını gibi tabii afetlerden direk olarak etkilendiğini, bu tür durumlarda Tarım Kredi'nin tecrübesi, bilgi donanımı ve insan kaynağıyla çiftçilerin derdine derman olma görevini de yürüttüklerini belirterel, “ Hizmet götürdüğümüz sektör emeğin ve alın terinin en kutsal olduğu, tarım sektörüdür. Biz kurum olarak Türk çiftçisinin geçimini kolaylaştıran, emeğinin karşılığını bulmasını sağlayan bir kuruluşuz. Bu alanda ne kadar başarılı olursak Türk çiftçisinin yüzü de o kadar güler." şeklinde konuştu.

“Al Kazan Kart ile çiftçilerimiz kooperatife gelmeden de alışveriş yapabilecekler"

Yakın zamanda kullanıma sunulacak 'Al Kazan' Kart uygulaması hakkında da bilgi veren Başkan Kumaş, “ Al Kazan Kart, ortaklarımızın, bundan sonra kooperatifler üzerinden yapacakları tüm alışverişlerde kullanacakları, dilerlerse limitleri dahilinde kooperatiflerden nakit para çekebilecekleri bir akıllı karttır. Ortaklarımız alışverişlerinde bu kart sayesinde belirlenen oranlarda Ortak Para Bonus kazanacak, kazandıkları bonusları yine kooperatiflerde harcayabilecekler. Al Kazan Kart sayesinde çiftçilerimiz kooperatife gelmeden de alışveriş yapabilecekler, ayrıca yapılacak anlaşmalar sayesinde bir çok mağazada indirimli alışveriş imkanından yararlanabileceklerdir. kurumumuz yeniliklere doymuyor, nasıl daha iyi oluruz, çiftçimize nasıl daha iyi hizmet sunarız gayesiyle çaba göstermeye devam ediyor. Tarım Kredi olarak bizler içinde, bulunduğumuz sektörde paydaşlarımızla rekabet edebilmek adına kendimizi her zaman yenilemeli, çağın gereklerine göre hareket etmeliyiz." İfadelerini kullandı.

Başkan Kumaş sözlerinin şu şekilde sona erdirdi, “Bundan sonra da her birimiz, sorumluluk bilinciyle hareket etmeli ve aldığımız emaneti bizden sonra gelecek olanlara en iyi şekilde teslim etmeliyiz. Tarım Kredi'nin, Türk çiftçisi ile olan kaynaşmasının uzun yıllar başarı ile devam edeceği ve artacağı inancındayım. 'Bu istişare toplantısı siz genç kadro için bir fırsattır. Uyuyan devi hep beraber uyandıralım. Toplantının hazırlanmasında emeği geçen arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum."

“Sorunları birlikte çözeceğiz"

Bu değişimi kurumun çeşitli kademelerinde görev yapan arkadaşlarımız yapacak. Gerçekten hiç birimizin bir mazereti olmaması gerekiyor. Mazeret üretmeye hakkımız yok. Burada bulunan herkes sorunları çözmeye, yeni projeler üretmek zorunda olan bir ekip. Hiçbir sorunu halının altına süpürmeyin. Küçük sorunları görmezden gelmek, daha farklı komplikasyonlara sebebiyet veriyor ve büyük sorunlara sebep veriyor. Problem çözme insanın bilgi, deneyim sezgi ve yeteneklerini uyum içinde kullanması gereken bir süreçtir. Karşılaştığı problemleri etkili ve hızlı çözebilen kurumlar en dinamik ve rekabetçi özelliklere sahip olanlardır. Bu nedenle kurumların yaşadığımız sorunların çözümünde, her kademeden çalışanın katkısından yararlanmak gerekir. Eğer mevcut bir sorun varsa bunu birlikte sorunu çözeceğiz. Unutmayınız ki, küçük problemler zamanında çözülmezse boyut ve yön değiştirerek kontrolden çıkacaktır.

Bu nedenle yaşadığı sorunların çözümünde, her kademeden çalışanın katkısından yararlanmamız gerekiyor. Böyle durumlarda siz bölge müdürleri ve müdür yardımcılarına da büyük görevler düşüyor. En üst düzey yönetici de, en alt düzeydeki çalışanda teşkilat içindeki birçok problemin çözümüne katkıda bulunmaya başladığı takdirde sorununun çözümü daha çabuk ve etkili olacaktır." dedi.

“Tarım Kredi'de elektronik ticaret dönemi"

Göreve geldikleri süreden bu zamana kadar köklü değişiklikler ve yenilikler yaptıklarının altını çizen Genel Müdür İrfan Güvendi, “İnsan kaynağı bizim temel unsurumuz. Kurumlar yüksek rekabet, hızlı uyum, yüksek standartlarda ürün ve hizmet üretimi, yenilik ve değişiklik konularında üstün performans göstermek zorundadırlar. Bu performansın üst seviyede olması da elindeki insan kaynakları portföyünün kalitesinden geçmektedir. Bizde bu doğrultuda İnsan kaynaklarında bazı değişiklikler yaptık. Merkezden toplu alım yerine, bölgesel istihdam dediğimiz, o bölgenin kültürünü, bitki örtüsünü ve insan dokusunu bilen, analiz yapabilen uygun insanları istihdam etmeye özen gösteriyoruz. Bunları yaparken kalite ve kalıcılık unsurlarına da azami düzeyde dikkat ediyoruz.

Eğitim kooperatifleri belirledik. 3-4 bölgemizde eğitimcilerin eğitimi adı altında programlar gerçekleştirerek, ufku ve vizyonu geniş kalifiye personel yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunlar yeni istihdam edilen personelin uzun vadede başarısı için büyük önem arz ediyor. Ayrıca sermaye taahhütleri ve organizasyon şemasında değişiklikler yaptık. Büyük yapıların işlevsel şekilde yönetilebilmesi için karar mekanizmalarının hızlı olması lazım. Bu doğrultuda organizasyon şemasında da değişiklikler yapıyoruz. Bilgi işlem bizim için çok önemli bir birim. Tarım Kredi'nin bilişim ayağını çok daha aktif kullanmamız gerekiyor.

ÇİFTÇİ WEB SİTESİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Burada hem Tarnet'in hem de Bilgi İşlem Müdürlüğü'nün kurumun önüne vizyon koyacak şekilde katkı sağlaması gerekiyor. Altyapı ve yeni yazılımlarla daha aktif hale geleceğiz. Bu konuyla ilgili şu anda birçok proje yürütüyoruz. Ocak ayına kadar da bu e-ticaret projesine hayata sokmayı planlıyoruz. Çiftçilerimizin ürünlerini internet üzerinden değerlendirilmesi hususunda da bir elektronik portal olan çiftçi sepeti web sitesi üzerinde çalışıyoruz.

Ocak ayından sonra, Tarım Kredi'de elektronik ticaret dönemi açılacak. Pazarlama faaliyetlerinde de önemli değişiklikler yaptık. Bünyesinde, farklı kalemlerde üretim yapan 14 şirketi barındıran bir kurum olarak pazarlamanın önemine inandık ve bu doğrultuda Merkez Birliğimiz ve Bölge Birliklerimiz bünyesinde pazarlama departmanları oluşturduk. Kredi yönetmeliğinin değiştirdik ve kredilerde daha esnek ve rakamların daha fazla olduğu bir yapı oluşturduk. Ortağın ihtiyacına göre kredilerimizi çeşitlendirdik. Sadece küçük ölçekli ortaklarımıza değil, aynı zamanda da büyük ölçekli ortaklarımıza da kredi kullandıracak bir yapı oluşturduk. Bunlar zamanla oturacak. Krediye ve pazarlamaya yönelik detay çalışmalar yaptık. Tareks Hayvancılık Müdürlüğü'nü oluşturduk ve hayvancılık konusunu bizim için stratejik bir konu olarak benimsedik. Bu şirketimizde Türkiye'de hayvancılığın yapısını değiştirecek bir görev üstlenmesi bekliyoruz. Lisanslı depoculuk ile ilgili çalışmalarımızda son aşamaya geldik. Sigortacılıkta hedeflerimizin çoğunu tutturmuş bulunuyoruz. Alınan raporlar ve yapılan çalışmalar neticesinde kontrolörler yönetmeliğinde değişiklikler gerçekleştirdik." şeklinde konuştu.

“Güçlü bir Tarım Kredi; güçlü çiftçi, güçlü Türkiye demek"

Açık ve şeffaf bir yapıda olmak istediklerini belirten Genel Müdür Güvendi, “Bu kurumun çiftçinin kurumu olduğunu hiçbir zaman unutmayalım. 1 milyon 100 bin çiftçinin, milyonlarca kişinin emeğini temsil ediyoruz. Bu yüzden sorumluluğumuzun ve ifa ettiğimiz görevin her daim bilincinde olmak zorundayız. Hiçbir mazeretimiz olmamalı. Mazeret üretmeden, çözüm odaklı çalışmak zorundayız. Mazeret kültürünün egemen olduğu bir ortamda vasat performans, standart hale gelir. Kişiler, daha üretken ve verimli olmak için, bilgi ve beceri düzeyini yükseltmeye gerek duymaz. Mazeret üretmeden, sorunları ekip çalışması ile çözmenin yolları aramalıyız. Burada bulananların tamamı bir ekiptir. Bu ekip birbirini tamamlayacak bir ekiptir. Hepimizin farklı bakış açıları olacak, fakat bunu ortak bir değerde buluşturmamız gerekiyor. Güçlü bir Tarım Kredi; güçlü çiftçi, güçlü Türkiye demek. Verdiğiniz emek ve gayretler için hepinize teşekkürlerimi sunuyor ve toplantının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." diyerek sözlerini tamamladı

Eğitim programı kapsamında da toplantının ilk günü Şaban Kızıldağ tarafından “Mazaret Yok!". İkinci gününde ise Muhammet Alpkent tarafından “Proaktif İnsan Modeli" sunumları gerçekleştirildi.

Toplantıya bölge müdürleri ve bölge müdür yardımcıları, Merkez Birliği'ndeki tüm daire başkanları ve birim müdürleri, bağlı şirketlerin müdürleri ve müdür yardımcılarının tamamı katıldı.