TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Ağustos 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 
"Bankamızca kullandırılan tarım kredilerinden yararlanmanın birinci şartı tarımsal üretim yapmaktır. Tarım Kredi Kooperatifleri ise bünyesinde pek çok sanayi kuruluşunu barındırmakta olup tarımsal üreticilere hizmet vermekle birlikte, tarımsal üretici ya da çiftçi değildir. Bu yönüyle Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu kararları kapsamında kredi kullandırılabilecek kişiler arasında bulunmamaktadır."

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, tarım sektöründe büyük yankı bulan; 'Çiftçiye Kanunsuz Faiz!' manşet haberi ülke tarımı için yeni bir skandalı ortaya çıkardı. Çiftinin neden üretimden çekildiğini, Türkiye'nin neden birçok tarımsal üründe ithalatçı konuma geldiğini belgeleyen yeni bir gelişme yaşandı.

Ziraat Bankası, Milli Gazete'nin 'Çiftçiye Kanunsuz Faiz' manşet haberine bir açıklama göndererek, büyük bir skandala imza attı. 1 milyon 200 bin çiftçi ortağı bulunan ve Türkiye'nin en önemli tarımsal kooperatiflerinden olan Tarım Kredi Kooperatifleri'ni tarımsal kuruluş olarak değil ticari bir kuruluş olarak değerlendirdi. Ziraat Bankası bu açıklamasıyla, Tarım Kredi Kooperatiflerinin 1 milyon 200 bin çiftçi ortağını da çiftçi olarak görmediğini ortaya koydu. Bundan dolayı da Bakanlar Kurulu kararları kapsamında Tarım Kredi Kooperatiflerine indirimli tarımsal kredi kullandırılmasının mümkün olmadığı belirtildi. Ziraat Bankası, bu açıklamasıyla birlikte Tarım Kredi tarafından çiftçiye kullandırılan indirimli tarımsal kredilerdeki 'kanunsuz faizi' de belgelemiş oldu.

İNDİRİMLİ TARIMSAL KREDİLERDE SADECE İKİSİ YETKİLİ

Bilindiği üzere Türkiye'de çiftçiye indirimli tarımsal kredileri Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılıyor. Ziraat Bankası'nın dışında hiçbir bankanın böyle bir yetkisi bulunmuyor. Tarım Kredi Kooperatifleri de Ziraat Bankası'ndan sağladığı kaynakla çiftçiye bu krediyi kullandırıyor. Ancak Ziraat Bankası, Tarım Kredi'ye bu kaynağı cari faiz oranıyla kullandırdığı için, Tarım Kredi'de indirimli tarımsal kredileri çiftçiye cari faiz oranında bir maliyetle kullandırıyor. Yani Tarım Kredi, çiftçiden indirimli tarımsal kredilerde yüzde 8 yasal faiz alırken diğer aradaki açığı da 'kaynak kullanım ücreti' adı altında gizli faizle kapatıyor. Dolayısıyla Tarım Kredi'den indirimli tarımsal kredi kullandığını düşünen çiftçi aslında cari faiz oranıyla kullanmış oluyor.

1 MİLYON 200 BİN ÇİFTÇİ ORTAĞI ÇİFTÇİ OLARAK GÖRÜLMEDİ!

Milli Gazete'nin açığa çıkardığı bu skandal, Ziraat Bankası'nın gazeteye gönderdiği açıklamayla da belgelendi. Ziraat Bankası'nın açıklamasında tüzel kişiliği bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri için kullanılan 'tarımsal üretici ya da çiftçi değil' tanımlaması dikkat çekerken, 1 milyon 200 bin çiftçi ortağı bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçi kuruluşu olarak değil ticari bir kuruluş olarak değerlendirildi. Bundan dolayı da Tarım Kredi Kooperatifleri'nin indirimli tarımsal krediler için Ziraat Bankası'ndan kullandığı kaynağın Bakanlar Kurulu kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtildi.

İŞTE HABERİ BELGELEYEN SKANDAL AÇIKLAMA!

“Bankamızca kullandırılan tarım kredilerinin amacı, tarımsal üretim yapan üreticilerin tarımsal faaliyetleri ile ilgili olarak ihtiyaç duydukları tohum, gübre, ilaç, yakıt, hayvan, yem, aşı, işçilik gibi girdiklerin ve tarımsal yatırımların finansmanını sağlamaktır. Bankamızca kullandırılan tarım kredilerinden yararlanmanın birinci şartı tarımsal üretim yapmaktır. Tarım Kredi Kooperatifleri ise bünyesinde pek çok sanayi kuruluşunu barındırmakta olup tarımsal üreticilere hizmet vermekle birlikte, tarımsal üretici ya da çiftçi değildir. Bu yönüyle Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu kararları kapsamında kredi kullandırılabilecek kişiler arasında bulunmamaktadır. Dolayısıyla Bankamızca tarımsal üretim yapan üreticilere kullandırılan kredilere uygulanan faiz oranlarının, Tarım Kredi Kooperatiflerinin Bankamızdan kullandığı kredilere uygulanması mümkün bulunmamaktadır."

Mısır fiyatı yükseldi, buğday ve arpa fiyatı yatay seyretti! Güncel hububat fiyatları... Mısır fiyatı yükseldi, buğday ve arpa fiyatı yatay seyretti! Güncel hububat fiyatları...

BAKANLAR KURULU KARARLARI TARTIŞMALI HALE GELDİ

Diğer yandan Ziraat Bankası'nın skandal açıklamasıyla birlikte indirimli tarımsal kredilerle ilgili Bakanlar Kurulu kararları da tartışmalı hale geldi. Çünkü bugüne kadar yayınlanan Bakanlar Kurulu kararlarında çiftçi borçlarının ertelenmesinde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri yetkili gösterildi. Ancak Ziraat Bankası tarafından yapılan açıklamada, Tarım Kredi Kooperatiflerinin Bakanlar Kurulu kararları kapsamında indirimli tarımsal kredi kullandırılabilecek kişiler arasında bulunmadığı kaydedildi.

HÜKÜMET BU SKANDALA NASIL BİR ÇÖZÜM BULACAK?

Tarım Kredi üzerinden kullandırılan indirimli tarımsal kredilerde ortaya çıkan bu skandala hükümetin nasıl bir çözüm bulacağı merak ediliyor. Çünkü bugüne kadar bu skandal çiftçi başta olmak üzere milletvekilleri tarafından bile bilinmiyordu. Bu skandala bir çözüm bulunmaması durumunda olayın vahameti daha da büyüyecek. Çünkü Tarım Kredi'den kullanılan indirimli tarımsal kredilerde çiftçi bir anlamda kandırılmış oluyor.

Milli Gazete, Ziraat Bankası tarafından gönderilen ve skandal ifadelere yer verilen CEVAP VE DÜZELTME metnini de aynen okuyucuları ile paylaştı.