Star gazetesinden Ercan Baysal'ın haberine göre, tarıma yönelik destekler artarken, çiftçiyi finansman açısından rahatlatacak bir adım atılıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TKKMB) halk kaynaklı katılım bankalarının muhabirliği için harekete geçti. Bu kapsamda çiftçilere faizsiz bankacılığın avantajları sunulacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile konuya ilişkin görüşmeler devam ediyor.

BDDK'nın yetki vermesinin ardından PTT Bank'da olduğu gibi Tarım Kredi Bank da çiftçinin ödeme sistemlerine muhabirlik yapacak. 6 ay içinde katılım bankasıyla sistem entegrasyonu sağlanarak ilk etapta pilot uygulamanın başlatılması planlanıyor.

BANKA ŞUBESİ GİBİ

Tarım Kredi Kooperatifleri elektrik ve su faturalarının yanı sıra cep telefonu faturalarının tahsilatını da gerçekleştirebilecek. Böylece çiftçiler başta olmak üzere milyonlarca vatandaşın bankacılık hizmetlerinden yararlanmak için şehre taşınmasına gerek kalmayacak. Tarım Kredi ödeme vasıtayı olarak nakit havalesi de yapmayı istiyor. Tarım Kredi Bank'ın faaliyete geçmesi halinde bir banka şubesinin sunduğu bütün hizmetlerin sağlanması da öncelikli hedefler arasında yer alıyor. BDDK kaynaklarından edinilen bilgilere göre 5 yıllık hedef olarak mevduat büyüklüğüyle orta ölçekli bir bankaya ulaşmayı hedefleyen Tarım Kredi, 2-3 bin yeni personel istihdam etmeyi hedefliyor. Tarım Kredi'nin müessese kanununda bankacılık yapma ve mevduat toplama yetkisi de bulunuyor. Bu yetkinin BDDK'dan alınacak tasdik konusunda Tarım Kredi'nin elini güçlendirdiği ifade ediliyor.

FİNANSMAN İMKANI

Tarım Kredi Bank çalışmaları hakkında bilgi veren Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, hem ziraat sektörünün büyümesini hem de çiftçilerin faizsiz bankacılığın avantajlarından yararlanmasının hedefleneceğini ifade ederek "Katılım bankalarının hizmetlerini Türkiye'nin en ücra köşesine kadar götürmek istiyoruz. Bu kapsamda çiftçilerin mevduatlarının değerlendirilmesi ve müsait finansman sağlanmasının yanı sıra ziraat sektörünün de büyümesini hedefliyoruz" dedi.

FİNANSLA TANIŞTIRACAK

Tarım Kredi Türkiye genelinde 35 bin 33 yerleşim birimindeki 16 bölge birliği ve 1.625 kooperatifi ile Anadolu'daki kaynakların toplanmasına da katkı sağlayacak. Tarım Kredi Genel Müdürü Güvendi, kurumun yetkilendirilmesinin ardından çalışmaların sürat kazanacağını belirterek, "Anadolu'da belki de finans sistemiyle hiç tanışmamış kesimlerin kaynaklarının da ekonomiye kazandırılması bu sayede sağlanmış olacak" diye konuştu.