Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKMB), kırsal kalkınma destekleri kapsamında, TKDK'ya sunulan projelere 10 milyon liraya kadar kredi desteği sağlayacak. Bir kısmı sıfır faizli olacak krediler, TKDK'nın yüzde 65'ine kadar hibe desteği sağladığı projelerde yatırımcının öz sermaye ve işletme sermayesi ihtiyacını karşılayacak.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) ile TKK arasında imzalanan protokol bugünden itibaren yürürlükte olacak.

TARIM KREDİ'DEN PROJE BAŞINA 10 MİLYON KREDİ DESTEĞİ

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği(TTKKMB), kırsal kalkınma destekleri kapsamında, TKDK'ya sunulan projelere 10 milyon liraya kadar kredi desteği sağlayacak. Bir kısmı sıfır faizli olacak krediler, TKDK'nın yüzde 65'ine kadar hibe desteği sağladığı projelerde yatırımcının öz sermaye ve işletme sermayesi ihtiyacını karşılayacak.

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı, iki kurumun kırsa kalkınma projelerine desteğine ilişkin protokolü imzaladılar.

ORTAK PAYDAMIZ ÇİFTÇİMİZ

İmza töreninde konuşan TKK Genel Müdürü İrfan Güvendi, iki kurumun da ortak paydasının çiftçiler olduğunu ve bunların gelir seviyesini yükseltmeyi amaçladıklarını söyledi. Tarım sektörünün en büyük ekonomik örgütü TKK'nın bin 800 noktada hizmet verdiğini belirten Güvendi, iştirakleriyle birlikte 10 bin kişiye istihdam sağladıklarını anlattı. Çiftçi ve girişimcilerin sadece yatırım değil, işletme aşamasında da destekleneceğini dile getiren İrfan Güvendi, tamamlanan projelerin ayın zamanda istihdam kaynağı da olduğunu söyledi.

TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı ise kurum olarak bugüne kadar 8 bin yatırımcının 3.7 milyar liralık projesini desteklediklerini söyledi. Nazlı, IPARD kapsamındaki mevcut destekleme sisteminin, proje tamamlandıktan sonra yardım yapılmasını öngördüğü için yeni bir perspektife ihtiyaç olduğunu bildirdi. Bu çerçevede, TKK ile işbirliği yaparak projesi olanların öz sermaye ihtiyacının karşılanacağını belirten Ali Recep Nazlı, “Projesi olan ancak sermayesi olmayan girişimcilerin önündeki bir bariyer daha kaldırılmış oldu" dedi.

Tarım Kredi Kooperatifleri ile TKDK arasında imzalanan proje uyarınca, halen bu tarz projelere 500 bin liraya kadar destek veren Tarım Kredi, artık 10 milyon liraya kadar kredi kullandırabilecek. Bu destekte, yüzde 0 ile yüzde 7.5 arasında değişen faiz oranları uygulanacak. Tarım Kredi, proje sahiplerinin yatırımlarının sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla kullanılacak girdileri de kredilendirebilecek.

TKDK, IPARD kapsamında kabul ettiği projelere yüzde 50-65 arasında hibe desteği veriyor. Hibe desteği verilen projelerde üst limit ise 3 milyon Euro olarak belirlenmiş durumda.