7 dekarlık bir alan üzerinde, Tareks tarafından geliştirilen, 21 çeşit arpa ve buğdaydan oluşan deneme demonstrasyon çalışması, çiftçiler ve yetkililer tarafından yerinde incelendi. Çiftçilere ziraat mühendisleri tarafından yeni çeşitlerin teknik tanıtımları yapılırken, ekmeklik kalitesi yüksek olan ve Bakanlığın yapmış olduğu resmi denemelerde dekara ortalama 790 kg verim alınan GLOSA çeşidi çiftçiler tarafından yoğun ilgi gördü.

Tareks'in buğday ve arpada Hırvatistan, Romanya ve İtalya'daki en güçlü araştırma enstitüleri ile işbirliği yaptığını belirten Tareks Genel Müdürü BurhanettinTopsakal “Trakya, İç Anadolu, Ege ve Çukurova bölgeleri için de kışlık, yazlık, ekmeklik buğday, arpa çeşitleri geliştirme ve tescil çalışmalarımız devam etmektedir. Hibrit mısırda yaptığımız gibi, buğday ve arpada da ülkemizin her bölgesine uygun çeşitler geliştireceğiz. Türkiye, tohum ithal eden bir ülke halinden, kendi kendine yeten, hatta ihraç yapan bir ülke haline geldi. Umarım ilerleyen günlerde çok daha başarılı işlere imza atarız. Yüksek verimli kaliteli buğday ve arpa çeşitlerinin ülkemiz tarımına kazandırılması için yürütülen araştırma ve geliştirme çalışmalarımız artarak devam edecektir.” şeklinde konuştu.

Çorum'da ıslah çalışmalarını 2012 yılında başlattıklarını dile getiren Topsakal,'' Her şeyden önce çiftçimizin birim alandan en yüksek verimi alabilmesi için, hastalığa ve zararlılara dayanaklı ekmeklik ve yemlik kalitesi yüksek tohumluklar üretmeye gayret ediyoruz. Çiftçilerimiz sertifikalı tohum kullansın, kaliteli ürünler elde etsin diye sertifikalı tohumu teşvik ediyoruz.” dedi.

Türkiye'deki tohum, fide ve fidan üretimi hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ise, ''2002 yılında tohum üretimi 150 bin ton iken 2015'te 750-800 bin ton oldu. Fide-fidan üretimi 2002 yılında 10 milyonken şimdi 150 milyona çıktı. Böylesine güzel bir organizasyona imza atan herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

AR-GE OLMADAN SEKTÖR AYAKTA KALAMAZ

Gücünü Ar-Ge'den almayan hiçbir çalışma uzun ve orta vadede ekonomik ve stratejik olarak başarıya ulaşmasının mümkün olmadığını kaydeden Tareks Genel Müdür Yardımcısı Kamil Yılmaz ise, “Tohumculuk, gıda sektörünün önemli halkasını oluşturuyor. Ar-Ge'nin tohumculuk sektörünün gelişiminde büyük payı var. Ar-Ge çalışması olmadan hiçbir tohumculuk kuruluşu ayakta kalamaz. Çiftçimizin birim alandan en yüksek verimi alabilmesi için çeşitlerimizi üretmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Tareks'in araştırma çalışmaları hakkında bilgi veren Yılmaz, “2014-2015 yetiştirme sezonunda 6 türde (mısır, ekmeklik buğday, arpa, yonca, yem bezelyesi, soya) toplam 35 lokasyonda 139 aday çeşit, 55 kontrol çeşidi olmak üzere 194 çeşitle gözlem bahçeleri ve adaptasyon denemeleri yürüttük. Bunlara ilave olarak hibrit mısırda tanelik, silajlık cin mısırı, şeker mısır ıslah ve melezleme çalışmaları da yoğun olarak devam etmektedir. Bu yıl Çorum'da iki lokasyonda 6 standart ve 14 aday çeşitle denemeler kurulmuştur. Bu çalışmalardaki temel amacımız ortaklarımız ve çiftçilerimizin yüksek verimli, kaliteli, geniş adaptasyon yeteneği olan, hastalık ve zararlılara toleranslı yeni çeşitleri ekmelerini sağlamaktır.” dedi.

Ankara Bölge Müdürü Veli Altunkaş ise, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin faaliyetleri hakkında bilgi vererek, çiftçilerin Tarla Günü'nü kutladı. Tareks Teknik Müdürü Cevdet Babuşçu da, arpa ve buğday çeşitleri hakkında bilgi verdi. En gözde çeşidin GLOSA (Arpa) olduğunu söyleyen Babuşçu, üründen dekar başına maksimum 1040 kg verim elde edildiğini, yurt dışındaki bir çok un fabrikasının bu çeşidi tercih ettiğini belirtti.

Etkinliğe, Kayseri Bölge Müdür Yardımcısı Yaşar Aydın, Konya Bölge Müdür Yardımcısı Yakup Kasal, kooperatif personeli ve ilgili çiftçiler de katıldı.