Süt üretici, dört gözle Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt fiyatlarıyla ilgili olarak Temmuz ayında yapacağı toplantıyı beklerken, geçtiğimiz Ocak ayında yapılan bir düzenleme ise tedirgin ediyor. Bilindiği üzere geçtiğimiz Ocak ayında yapılan yönetmelik değişikliği ile Ulusal Süt Konsey'i, çiğ sütte tavsiye fiyatını belirlerken Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin de görüşünü almak zorunda. Komitenin et fiyatlarını yükselteceği veya bir başka bir gerekçe ile çiğ süt referans fiyatlarının artırılmasına karşı çıkması durumunda, çiğ süt referans fiyatları arttırılmayabilir. Bu durumda yem fiyatlarındaki yüksek artıştan dolayı zor günler geçiren süt üreticisi büyük bir yıkım yaşayacak.

Konunun hassasiyetinden dolayı yazılı bir açıklama yapan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, “artan yem fiyatlarına karşı Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt referans fiyatlarında yapacağı artışa karşılık Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin de gerekli anlayış ve hassasiyeti göstereceğini ümit etmekteyiz" dedi.

Keskin, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “Süt üretiminin en temel girdisi yem olup, süt üretiminin maliyetinin de yaklaşık yüzde 60- 65'ini oluşturmaktadır. Bu gerçekler dikkate alındığında yeme gelen zamlar oranında çiğ süt fiyatlarının da artması beklenmektedir.

YEM SÜT PARİTESİ ÜRETİMİ SÜRDÜRÜLEMEZ BOYUTA GETİRDİ

Hayvancılığın başlıca sorunlarından biri olan girdi maliyetlerinde yaşanan artış üreticilerimizi zor duruma düşürmüştür. Yem süt paritesi dengesi, üretimi sürdürülemez boyuta getirmiştir.

FİYATLARDA ACİLEN REVİZYONA GİDİLMELİ

Üretimin devam edebilmesi açısından yem fiyatlarında veya çiğ süt fiyatlarında acilen revizyona gidilmelidir. Üretim maliyetlerinin istenilen ölçülere düşürülememesi buna karşılık satış fiyatlarının düşük olması üreticilerimizi ciddi şekilde sıkıntıya sokmuştur. Yem fiyatlarının aşağı çekilmesi için süspanse uygulanmalıdır.

Üyesi olduğumuz Ulusal Süt Konseyi'nde Temmuz ayı içerisinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Temsilcilerinin, üreticilerin ve sanayicilerin katılımlarıyla çiğ süt fiyatlarının görüşüleceği bir toplantı düzenlenecektir.

KOMİTEDEN GEREKLİ ANLAYIŞI BEKLİYORUZ

Üreticinin eline geçen çiğ süt fiyatının yükseltilmesi konusunda elbette mücadelemizi vereceğiz. Biz üretici grubu olarak bu sorunlarla mücadele ederken, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin de gerekli anlayış ve hassasiyeti gösterileceğini ümit etmekteyiz.

GEREKLİ EKONOMİK TEDBİRLER ALINMALI

Acilen yem fiyatlarında uygulanan zamlar kontrol altına alınmalı ve sürdürülebilir bir üretimde bulunmamız için gerekli ekonomik tedbirler alınmalıdır. Aksi takdirde örneklerini daha önceki yıllarda yaşadığımız gibi üretici zarar etmeye devam edecek hayvan kesimleri artacak, süt üretimi azalacak ve üreten değil ithal eden ülke konumuna gireceğiz.

“Üretmek ayrıcalıktır ilkesiyle" bir ülkenin olmazsa olmazı olan Tarım ve Hayvancılığına gerekli önemin verilmesi ve acil şekilde tarım politikalarının geliştirilmesi konusunda devletimize inancımızı tamdır."