Törene Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Tolay, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Tarım Kredi Kooperatifleri Gaziantep Bölge Birliği Müdürü Mehmet Aksoy, Tarım Kredi Kooperatifleri Gaziantep Bölge Birliği Tedarik ve Pazarlama Yönetmeni Mustafa Aslan, Ziraat Odası Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları ve küçükbaş hayvan üreticileri katıldı.

AKLIMIZI KULLANMAMIZ, İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRMAMIZ LAZIM

Törende konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin; “Şimdi Barak'ın üstünden çok güzel güneş doğuyor. Bu yükselen güneş Amanos dağlarına, bize büyük bir hazine veriyor. Bu toprak, bu hava, bu su elimizdeki en büyük nimet ve fırsat. İşte o yüzden biz topraktan mozaik yapıyoruz, ipekten kutnu kumaşları yapıyoruz ve özellikle toprağın nimetinden aromasından çok farklı şekilde hem mutfağımızı zenginleştiriyoruz, hem hakikaten kalkınma yerelde başlıyorsa Gastronomi üzerinde çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu önemli bir fırsat ama kendiliğinden olmuyor. Yüce Mevlam, yarattığı insana insanca yaşaması için her türlü fırsatı vermiş, tabiatı vermiş, bütün doğayı emrine vermiş ve akıl vermiş. Şimdi bilgi ve teknoloji çağındayız. Aklımızı kullanmamız ve işimizi kolaylaştırmamız lazım. Kalkınma yerelde başlıyorsa 2 milyon kardeşimin yaşam kalitesini yükseltmemiz lazım." dedi.

HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

Şahin sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Biz yola çıkarken söylediğimiz “ hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dediğimizde insanı merkeze aldığımızda yalnızca şehirdekileri almadık. Köylüyle, şehirliyle hiçbirini birbirinden ayırt etmeden, adaletli bir şekilde, bir insanı diğer insandan ayırt etmeden, işçiyi çiftçiden ayırt etmeden, çiftçiyi işverenden ayırt etmeden, herkesin kardeş olduğu ortamda yola çıktık. Elimizdeki imkanları ve fırsatları halkımızın hizmetine sunmak ve onların hizmetkarı olmak üzere yola çıktık. Elimizdeki imkanları fırsatlara dönüştürmek için çalışmalarımız var. Bu yeni Büyükşehir yasası ile elimize önemli fırsatlar sunuldu. Bu yasalar çıkmadan önce biz çiftçilerimize destekler veremiyorduk. Biz dedik ki ne kadar sanayi şehri ise o kadar da tarım şehriyiz. Bu proje ile sütü daha hijyenik bir ortamda sağımını amaçlıyoruz. Biz bu işleri tek başımıza yapmıyoruz, tüm sivil toplum kuruluşları ile birlikte el birliği içinde beraberce yapıyoruz."

GAZİANTEP KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞA UYGUN

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Gaziantep'te 160 bin civarında büyükbaş 500 bin civarında küçükbaş hayvanımız bulunmaktadır. İlimiz küçükbaş hayvancılığa daha elverişlidir. İlimizde küçükbaş hayvanlardan 30 bin ton süt üretilmektedir bu sütün 10 bin tonu yavruların beslenmesinde, 20 bin tonu ise peynir yapımında kullanılmaktadır.

HAYVANLARIN SAĞIM İŞİNİ KADINLAR YAPIYOR

Köylerimizde hayvanların sağım işi kadınlarımız tarafından yapılmaktadır ve hemen her gün yüzlerce hayvanı sağmak zorunda olan bu kadınlarımız çok büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Kadınlarımızın hasta olma, tatil yapma, izin kullanma gibi hakları maalesef yok. Bayram da olsa cenaze de olsa hayvan sağılacaktır. İşte buradan hareketle hem hijyen süt elde etmek hem de kadınlarımızın yükünü bir nebze hafifleterek mutlu etmek adına bu proje uygulamaya konulmuştur.

5 BİN 500 ÇİFTÇİYE EĞİTİM VERİLDİ

“Tarım Kredi Kooperatifleri olarak çiftçilerimizin bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, birim alandan daha fazla ürün alımını sağlamak için sertifikalı tohum kullanımı, toprak analizi, gübre kullanımı ve teknikleri, modern sulama, zirai mücadele, hayvancılık ve besleme teknikleri, tarım sigortaları konusunda 5 bin 500 çiftçimize eğitim verdik. Çiftçimizin tarımsal girdi ihtiyacını karşılamanın yanında ürettikleri ürünlerin alımını da yaparak, şirketlerimizce işlenmesinin ardından sofralarda kullanılmak üzere kooperatiflerimizde satışa sunduk.

Kuru tarımın yaygın olduğu çalışma alanımızda tek ürün elde eden çiftçilerimize seracılık, arıcılık, hayvancılık konularında destek verip alternatif üretim modelleri sunarak gelir arttırıcı çalışmalar yapmaktayız." diyen Gaziantep Bölge Müdürü Mehmet Aksoy da, sözlerini; “Süt bebeğin maması, gencin enerjisi ve yaşlının sağlığıdır. Tüm üreticilerimize süt sağım makinelerinin hayırlı olmasını temenni ediyorum." şeklinde noktaladı.

Törende Başkan Fatma Şahin'e Halep Keçisi hediye edildi. Bayan bir üreticinin süt sağımı yapmasının yanında süt sağım makinası ile de sağım yapıldı. Elle sağım ve makinalı sağım arasındaki zaman ve hijyen farkları basın mensuplarına gösterildi. Bayan çiftçilerle sohbet yapıldıktan sonra üreticilere süt sağım makinaları törenle teslim edildi.