Tarım Kredi Kooperatifleri ve PTT A.Ş. işbirliğinde hazırlanan ve 535 bin aktif ortağımızın kullanımına sunulacak Ortak Kart projesi, imzalanan protokolle hayata geçti. Tarım Kredi Kooperatifleri ve PTT A.Ş. arasında Ortak Kart projesi için iş birliği protokolü PTT Pul Müzesi'nde düzenlenen törenle imzalandı. Törene Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, PTT AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Genel Müdür Kenan Bozgeyik ile bakanlık ve kurum yöneticileri katıldı.

ÇİFTÇİ HIZLI GÜVENLİ VE KALİTELİ HİZMET ALACAK

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Çiftçimiz hızlı, güvenli ve kaliteli hizmeti alacak. İsterse bu kartla hasat gününü beklemeden kredi kullanacak, evinden tarlasından ayrılmadan, ilçeye gitmeden işini yapabilecek. İsterse gübresini, yemini, suyunu veya mazotunu bu kartla alacak, isterse danışmanlık hizmetini alacak.

Köyden kente göç hızlanıyor, gıda üretimini yüzde 50 arttırmamız lazım, bu çok zor bir ev ödevi. Bu teknolojisiz, bilgisiz asla olamaz. En stratejik sektör tarım sektörü, ileride hangi sektörler önemli olacak diyorsanız bana göre önümüzdeki 30 yıl tarım sektörü çok önemli olacak, su dünyada çok çok önemli olacak. Dünyayı doyuran, bana göre dünyanın lideri olacak, o yüzden biz bugünkü topraklarımızın kıymetini bilmeliyiz, suyumuzun kıymetini bilmeliyiz. Eğer yarınları iyi anlamda hedeflemek istiyorsak. Tarım 4.0 ile dünyada otonomi traktörler kullanılıyor, dronlar kullanılıyor, sensörler kullanılıyor. Dijital tarım uygulamalarıyla verimlilikler yüzde 25 artıyor. Bilgi toplumu olduğunuz zaman lider konumunda oluyorsunuz bunun başka bir açıklaması yok.

Tarım Kredi Ortak Kartın faydalarını sıralayan Pakdemirli, şunları kaydetti: “İleride üreticimizin en büyük faydasına olacak iş yaptık diye düşünüyorum. Bakanlığımda yaptığımı en güzel, en kıymetli icraatlardan birisi diyebilirim. Çiftçimiz hızlı, güvenli ve kaliteli hizmeti alacak. İsterse bu kartla hasat gününü beklemeden kredi kullanacak, evinden tarlasından ayrılmadan, ilçeye gitmeden işini yapabilecek. İsterse gübresini, yemini, suyunu veya mazotunu bu kartla alacak, isterse danışmanlık hizmetini alacak. Proje olarak da tarımsal destekleri de bu kart üzerinden verebilir miyiz diye çalışıyoruz. Üreticiyi daha iyi tanımamız gerekiyor, daha iyi tanımamız için de üreticiye dokunmanız gerekiyor. Bu kartla üreticimizi daha iyi tanıyıp daha iyi hizmet edeceğiz" şeklinde konuştu.

Çiftçimiz kazanıyor, ülkemiz kazanıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, çiftçilerin hizmetine Tarım Kredi Ortak Kart'ın sunulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tarih boyunca tarımın toplumun bel kemiği ve ekonominin çimentosu olduğunu dile getiren Turhan, "Bugün Anadolu'da, Ardahan'dan Edirne'ye yüreğim iman dolu çiftçi kardeşlerimiz, cennet Anadolu'muzu nakış nakış işleyerek üretmeye, aşımızı ekmeğimizi büyütmeye devam etmektedirler.

O nedenle bir çiftçi sadece kendi ocağının direği değil, aynı zamanda Anadolu çınarının dört bir yanını saran dalıdır. Onun içindir ki çiftçiyi milletin efendisi olarak görmüşüzdür. Çiftçimiz toprak kokar, su kokar, emek kokar. Günümüzde sadece üretmek yeterli değil. Ürün kaliteli olmalı ve düşük maliyetlerle üretilebilmeli. Tüketiciye en yüksek tatmini sağlayacak şekilde ulaştırılabilmelidir, yani ileri teknolojiden yararlanılmalıdır.

Hükümetimizin 16 yıldır yapmaya çalıştığı çiftçimize ve üreticiye bu koşulları sağlamaktır. Yaptığımız tüm projelerle çiftçimiz kazanıyor, ülkemiz kazanıyor. İki kurum arasında imzalanacak Tarım Kredi Ortak Kart sözleşmesi ile de yine çiftçimiz kazanacak, ülkemiz kazanacaktır. Bin 309 yerleşim yerinde sadece PTT bankacılık hizmeti veriyor ve 174 yerde PTTmatik dışında başka hiçbir ATM bulunmuyor. Tarım Kredi Ortak Kart ile çiftçimiz de artık PTT'nin gücünden daha da faydalanacak. Yaklaşık 550 bin kooperatif ortağına Tarım Kredi Ortak Kart dağıtılacak. Söz konusu kartları ile çiftçimize yıllık tahmini 2,5 milyar TL nakdi, 6 milyar TL de ayni kredi ödemesi sağlanacak. Yapılacak işlemlerde hiçbir komisyon alınmayacak" diye konuştu.

535 bin ortağa Tarım Kart dağıtacağız

Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz da PTT ile yapılan iş birliğinin, başlattıkları dijital dönüşüm çalışmalarının bir ayağı olduğunu söyledi. Poyraz, "Oraklarımıza yıllık yaklaşık 9 milyar lira kredi kullandırıyoruz. PTT ile yapacağımız bu işbirliği aslında bizim Tarım Kredi Kooperatiflerinde başlattığımız dijital değişim çalışmalarının en önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Bu çalışmayı çok önemsiyoruz.

Çünkü bu çalışmayı yaptığımız zaman basacağımız ve ortaklara dağıtacağımız 535 bin Ortak Kart ile birlikte bundan sonraki süreçte ortaklarımıza hizmeti ayaklarına götüreceğiz. Bu oluşturacağımız dijital yapıyla birlikte sonrasında buna ekleyeceğimiz projeler var. Ortak Çağrı Merkezi kurmak, Ortak Bilgi Sistemi oluşturmak, bunu sağladığımızda ortaklarımızın cep telefonlarından ulaşmasını sağlayan bir ortak bilgi sistemi oluşturacağız.

Bu sistem ile ortaklarımız, çiftçilerimiz evlerinden, köylerinden, tarlasından Tarım Kredi Kooperatiflerinde sistem üzerinden sipariş geçebilecekler. Biz bu siparişleri bizzat ayağına götürerek teslimini yaparken, aynı zamanda PTT ile oluşturduğumuz bu teknik altyapıyla birlikte vatandaşımıza doğrudan doğruya pos makineleri ile tarlasında ödeme imkanı da sağlamış olacağız” dedi.

PTT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik de Tarım Kredi Kooperatifleri ile çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak önemli bir işbirliğini hayat geçirdiklerini aktararak, ekonomiye artı değer koyacak her türlü projeyi harekete geçireceklerini söyledi. Konuşmaların ardından işbirliği protokolünü imzaladı.