Türkiye gazetesinde yayınlanan bir habere göre, satışı durdurularak, piyasadan toplatılan nitratlı gübreler yerine alternatif gübre için çalışmalar başladı. Toprağın azot ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan nitratlı gübrelerin toplatılmasının sektöre zarar vereceği iddialarına sektörün lider kuruluşu Gübretaş'tan cevap geldi.

PATLAMAYAN GÜBRE İÇİN ORTAK ÇALIŞMA BAŞLATTIK

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karayama, nitratlı gübrelerin patlayıcı özelliğini ortadan kaldırılarak kullanılmasıyla ilgili TÜBİTAK ile bir çalışma başlatıldığını söyledi. GÜBRETAŞ'ın da TÜBİTAK ile iş birliği içinde olduğunu vurgulayan Karayama, “Yurt dışında yapılan çalışmalar da takip ediliyor. Özel sektör firmaların bunla ilgili çalışmaları var. Çalışma bittikten sonra bakanlıktan tescil alacaklar ona göre satışa sunacaklar." dedi.

GÜBRETAŞ DA ETKİLENECEK

Nitratlı gübrelerin satışının engellenmesinden diğer özel sektör firmaları gibi GÜBRETAŞ'ın da etkileneceğini söyleyen Karayama, “Bundan belli bir döneme kadar satışı yasaklandığı için mutlaka etkilenecekleridir. Ancak, zarar edeceğiz gözüyle bakılmaması gerek. Buradaki tedbirin amacı insanlarımızın can güvenliğidir. Buna da tedbir alınması gerekliydi." diye konuştu.

Karayama, nitratlı gübrenin yasaklanmasının bu dönemde Türk tarımı açısından sıkıntı yaşatmayacağını belirtti. Bitkinin nitratlı gübreye en az ihtiyaç olduğu dönemde olunduğunun altını çizen Karayama, “Nitratlı gübre kuru tarım yapılan alanlar ve ağırlıklı olarak buğdayda kullanılır. Buğdayla ilgili hasat dönemindeyiz. Şubat, mart gibi gübreye ihtiyacı olacak. O dönemde tekrar değerlendirilecektir tabi. Alternatiflerimiz var. Şu anda mevcut gübre arasında bitkinin azot ihtiyacını karşılayacak gübreler mevcut. Üre gibi gübrelerle nitrat olmadan da gübrenin azot ihtiyacı karşılanabiliyor." dedi. Bu dönemde sulu tarım yapılan ürünlere ağırlık verileceğini vurgulayan Karayama, suyun olduğu yerde nitratlı gübreye ihtiyacın olmadığını kaydetti.

SEKTÖR BİR ARAYA GELECEK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde Bitki Üretim Genel Müdürlüğü tarafından koordinasyon sağlandığını söyleyen Karayama, Bakan Faruk Çelik'le birlikte sektörün konu hakkında bir araya geleceğini de söyledi. Bakanlığın firmalarla görüşme halinde olduğunu belirten Karayama, “Henüz bir tarih belirlenmedi. Ama Bakanlık muhtemelen hem bizle hem de bizim gibi gübre firmalarıyla görüşerek herkes için ortak bir tarih belirleyecek ve bunun duyurusunu yapacaktır" diye konuştu.