Tarım Kredi Kooperatiflerine bağlı TAREKS Hayvancılık A.Ş'nin Romanya'dan ithal edilen tartışmalı besilik hayvanların ölümlerinden sorumlu tutarak işine son verdiği Lüleburgaz işletmesi Şube Müdürü Recep Yamaç, TAREKS Hayvancılık'a karşı açtığı işe iade davasını kazandı.

Mahkeme, TAREKS Hayvancılık A.Ş'nin Recep Yamaç'ın iş akdinin feshiyle ilgili gerekçe gösterdiği iddialarla ilgili mahkemeye bir belge sunamamasından dolayı Recep Yamaç'ı haklı bularak işe iadesine karar verdi.

ÖLEN HAYVANLARDAN SORUMLU TUTULDU AMA MAHKEMEYE BİR DELİL SUNULAMADI!

Ankara 1'nci İş Mahkemesi'nin verdiği işe iade kararı, Tareks Hayvancılık A.Ş'nin geçtiğimiz yıl sonu Et ve Süt Kurumu aracılığıyla Romanya'dan yaptığı tartışmalı besilik hayvan ithalatına yeni bir boyut kazandırdı. TAREKS Hayvancılık A.Ş'nin hayvan ölümlerinden Yamaç'ı sorumlu tutmasına rağmen, mahkemenin bununla ilgili bir belge sunulamadığı için Yamaç'ı haklı bulması dikkat çekti.

Diğer yandan Yamaç'ın iş akdinin feshinde, hayvan ölümlerine sebep olmanın yanında şirket genel müdürlüğünden habersiz işletmede tadilat işlemleri yaptırdığı iddiası da gerekçe gösterilmişti. Ancak mahkeme kararında, TAREKS Hayvancılık A.Ş'nin bununla ilgili de bir delil sunamadığı belirtildi.

MAHKEME KARARINDA DİKKAT ÇEKEN İFADELER!

Mahkeme kararında şu ifadeler dikkat çekti: “Feshe dayanak gösterilen olayların, yetkisiz harcama ve bir kısım muğlak hayvan rahatsızlanması ile ölümlerine tavsiye edilen ilaç doğrultusunda sebebiyet vermeye dayanmış ise de bunların onaysız, yetkisi dışında ve iddia edildiği ölçüde yapıldığına dair, ispat yükü kendisinde olan davalı (TAREKS HAYVANCILIK A.Ş) tarafça her hangi bir delil sunulmamakla… “

ESKİ BAKAN YANILTILDI MI?

Mahkemenin bu kararı, 'eski Bakan Faruk Çelik TAREKS Hayvancılık A.Ş tarafından yanıltıldı mı?' sorularını da gündeme getirdi. Bilindiği üzere eski Bakan Faruk Çelik, CHP tarafından hakkında verilen gensoru önergesinin görüşülmesinde Recep Yamaç'ın şirket genel müdürlüğünden habersiz tadilat işlemleri yaptırdığı için işten çıkarıldığını belirterek, TAREKS Hayvancılık A.Ş'nin Yamaç'la ilgili işten çıkarma kararında haklı olduğunu savunmuştu.

RECEP YAMAÇ BU AÇIKLAMAYI YAPMIŞTI

Recep Yamaç, işten çıkarıldığı dönemde basına yaptığı değerlendirmede, Romanya'dan ithal edilen 5 bin hayvanın büyük bir skandal olduğunu belirterek, Devlet Denetleme Kurumu'nu göreve çağırmıştı. Bu hayvanların kulak küpelerinin incelenmesi durumunda bile çiftçiye karşı yapılan operasyonun boyutlarının ortaya çıkacağını dile getiren Yamaç, kendisinin yanlış giden işlere itiraz etmesinden dolayı yönetim kurulu kararıyla işten çıkarıldığını iddia etmişti. Yamaç, “Ben işten ayrıldıktan sonra da imza toplayarak telef olan hayvanların sorumlusu olarak beni göstermeye çalışmışlar" ifadesinde bulunmuştu.