Kayseri Şeker Fabrikasının kampanya döneminde geçen yaklaşık iki aylık sürede elde edilen verilere göre fabrikaya teslim edilen pancarda fire oranının ortalama % 8,5 oranına kadar düşmesinde pancar toprağının tarladan maus makinası ile elenerek yüklenmesinin büyük katkısı olduğu belirtildi.

2015-2016 Pancar alım kampanya döneminde geride kalan yaklaşık 2 aylık süre içerisinde fabrikaya teslim edilen pancarların fire oranları ve pancardaki şeker oranları hakkında bir değerlendirme yapan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Kayseri Şeker'in 2015 yılında pancar alımında en temiz dönemi yaşadığını ve ortalama şeker oranının, Boğazlıyan Şeker Fabrikasında 15,90 Kayseri Şeker Fabrikasında 16,80 seviyesinde olduğunu, fabrikaya teslim edilen pancarlardaki firenin % 8,5 oranı ile Kayseri Şekerin ulaşmış olduğu en düşük fire oranı olup en temiz pancarın da bu sene alındığını açıkladı.

VERİMDE YÜZDE 10 ARTIŞ VAR

Başkan Akay; 2015- 2016 kampanya döneminde Boğazlıyan Şeker Fabrikasında 61. Kayseri Şeker fabrikasında 55. Günün geride kaldığını belirterek, şu ana kadar Kayseri Şekerde 699.100 ton, Boğazlıyan da 837.500 ton olmak üzere toplamda 1 milyon 536 bin ton pancar işlendi. Bu sene pancar veriminde % 10 seviyesinde bir yükselme var. Bizim şu anda ki tespitlerimize göre dekarda ki pancar verimimiz 6 ton seviyesine yükselmiş olması Türkiye ortalamasının 5,3 olduğunu düşünülürse % 10 artış olduğunu ifade ediyor. Türkiye de ki en çok şeker oranının şu an bizim işletmelerimizde mevcut olması ve verimliliğin artması oldukça sevindirici bir gelişmedir.

ŞEKER ORANINDA 1 PUAN ARTIŞ 53 MİLYON LİRA

Şeker oranının 1 puan yükselmesi toplamda 20 bin tona tekabül ediyor. Bunun da ekonomik değeri şu an 53 milyon TL'dir. Bunun yarısı çiftçinin cebinden yarısı da fabrikadan gidiyor. Bu kayıp olan ekonomik değerin yükseltilmesi çok önemli bir husus olduğu için önümüzdeki yılda stratejik hedef olarak şeker oranını yükseltmek için seferberlik ilan ediyoruz. Buna çiftçilerimizle birlikte gerçekten çok önem vermekteyiz. Bu oranı yükselttiğimiz takdirde ortaya daha fazla ekonomik değer çıkacak. Bundan çiftçi de, çalışan da, fabrika da, maliye de payını alacak demektir.

2017 hedefleri ile ilgili olarak ise Başkan Akay şunları söyledi; "Bundan sonra Türkiye'de şeker ve pancar sektörünün sürükleyicisi Kayseri Şeker ve Konya Şeker olacağını düşünüyorum. Yani bu iki şirket bu sektörün lokomotifi konumunda bu iki şirket eğer varlığını sürdürürse Türkiye de şeker sektörü sıkıntı yaşamaz. Yoksa 2017 sonrasında Avrupa birliğinde kotaların serbest bırakılması durumunda bizim olumsuz etkilenmemiz söz konusu olabilir. Bunun olmaması için bizim o döneme hazırlanmamız lazım. Bunu da başarılı kılan Kayseri Şeker ve Konya Şeker'dir"