Polar (şeker oranı) kaybının alınacak önlemlerle önüne geçilebileceğinin altını çizen Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, “Bu konuda alınması gereken tedbirler açısından tohum, gübre,ekim, sulama ve ilaçlamaya çok özen gösterip dikkat etmek gerekiyor. Özellikle şeker oranının düşmesini etkileyen hastalıklar var bu hastalıklar çıkmadan çiftçimizin tedbir alıp ilaçlaması gerekiyor." dedi.

ÇİFTÇİYE DESTEK VERECEĞİZ

Ancak bu tedbirlerin imkansızlıklardan dolayı bir çok pancar çiftçisi tarafından yapılamadığını dile getiren Akay, “Çünkü pancar belirli bir seviyeye geldikten sonra, içine traktör girecek olursa pancarın ezilerek zarar görmesini sağlıyor. Bunun içinde ince tekerlekli traktörlerle bu ilaçlamanın yapılması gerekiyor. Tabi şimdi bütün çiftçilerimizin elinde böyle bir imkan yok" diye konuştu.

Şeker pancarında polar oranının milli ekonomiye yansımasının küçümsenemeyeceğini anlatan Akay, bundan dolayı hem çiftçi hem de ülke ekonomisi için bu kadar önemli olan polar kaybının önlenmesi için Kayseri Şeker olarak önemli bir karar aldıklarını bildirdi.

HASTALIKLARA KARŞI İLAÇLAMA BEDELSİZ OLARAK YAPILACAK

Akay, şunları kaydetti: “Bu nedenle de biz bu konuya çok önem verdiğimiz için, önümüzdeki sene bütün ilaçlama işini Kayseri Şeker Fabrikası üstlensin diye bir karar aldık. Yönetim kurullarımız değerlendirdi. Bu karara önümüzdeki sene temin edilecek makinalarla uygulayacağız. Belli ilaçlarla hastalıklarla ilgili ilaçlamaları da bedelsiz yapacağız. Diğerleri ile ilgili de bir fiyat maliyet alma söz konusu olacak. Bu şekilde bir mücadeleyle biz şeker oranını yükseltme gibi bir mücadele elde etmeye çalışacağız."

PANCAR, NAZLI BİR BİTKİ

Şeker pancarının çok hassas ve nazlı bir bitki olduğunu ifade eden Akay, “çocuk gibi bakım istiyorçiftçimizin de buna özel itina göstermesi gerekiyor ama sonucunda da kazandırıyor. Çiftçilerimize soruyorum herkes tonajdan memnun. 5 buçuk ton esasına göre ekilen tarlalarda şimdi 7 buçuk 8 ton pancar üreten çiftçilerimiz var bu verimi artırdığımızın bir ifadesidir. En önemli eksiğimiz şu an şeker oranının artırılması eğer bunu da artırırsak biz şeker pancarı tarımında Avrupa seviyesine gelmiş oluruz." Dedi.

1 POLAR 53 MİLYON LİRA ARTI KAZANÇ GETİRİYOR

Akay, şunları kaydetti: “Mesela 100 ton pancar işleseniz şeker oranınız yüksek olursa 16 ton şeker elde edebiliyorsunuz. Ya da şeker oranınız düşük olursa 14-13 tona kadar düşebiliyor. Bu tabi ekonomik bir kayıp bu ekonomik kayıp meydana gelince hem çiftçiyi etkiliyor, hem de fabrikaları etkiliyor.

Kayseri Şekerin toplam şeker kotası 310 bin tondur. Eğer işlediğimiz pancar 16 polara göre olursa, bu 310 bin tonu çıkarabiliyoruz. Polar oranı yüzde 17 olursa o zaman 20 bin ton daha fazla şeker elde etme imkanımız oluyor. Bu 20 bin ton şeker günümüzün parasıyla 53 milyon gibi bir paraya tekabül ediyor. Bu kaybın yarısı çiftçiden yarısı da fabrikadan gidiyor. Bunun için şeker oranının yüksek çıkması, hem çiftçi hem de fabrika açısından değerli ve önemlidir."