İstişare toplantısında konuşan Genel Müdür İrfan Güvendi, “Denetim mekanizmasının unsurları olarak sizlerin okuyan, fikir üreten, eleştiri ve analiz yapabilen bir yapıda olmanız gerekiyor.” dedi. Müşavir Müfettişler, Başmüfettişler, Müfettişler ve Müfettiş yardımcıları ile Başkontrolörler ve Kontrolörlerin katıldığı toplantıda; Müşavir Müfettiş Murat Ortoğlu, Başmüfettiş Mümtaz Büyüknalça ve Müfettiş Kamil Kenan Yenice tarafından, rapor yazma usul ve esasları, inceleme ve soruşturma çalışmaları, inceleme ve soruşturma raporlarının tanzim ve tetkik işlemleri, MDS uygulamaları, teftiş çalışmaları ve teftiş raporlarının tanzim ve tetkik işlemleri hakkında eğitim verildi.

İstişare toplantısının soru cevap kısmında ise müfettişlerin ve kontrolörlerin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde tartışıldı.

“Okumaktan, kendinizi yenilemekten hiçbir zaman vazgeçmeyin”

Teftiş mekanizması idarenin en önemli fonksiyonlarından birisi olduğunun altını çizen Güvendi, “ Ülkemizin her yerinde mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan, ortaklarımıza ve Türk çiftçisine hizmet eden bir kurum olarak Teftiş mekanizması, kurumumuzda iş ve işlemlerin iyi yürütülüp yürütülmediğini, görevlilerin vazifelerini hakkıyla ifa edip etmediklerini, suiistimalleri, ve usulsüzlükleri tespit edip, ortaya çıkaran bir fonksiyon olduğu için bizim için çok büyük önem arz ediyor. İyi bir teftiş sisteminin Kurumumuzda faaliyet gösterebilmesi için de, teftişin tarafsız ve liyakatli elemanlarca yürütülmesi gerekiyor. Bu yüzden kendinizi eleştirmek ve yetiştirmekle ilgili hususta okumaktan korkamayın. Eskiden okuduğunuz bir konuyu tekrar okuduğunuz zaman farklı bir bakış açınız gelişiyor. Okumaktan, kendinizi yenilemekten hiçbir zaman vazgeçmeyin. Teftiş sürecini iyi yönetmemiz gerekiyor. Hepimiz kendi vicdanımızın bekçisi olmak zorundayız. Teftiş Kurulu ve İnsan Kaynaklarının önerileriyle bazı mevzuat değişiklikleri yaptık. Kontrolörlerle ilgili çalışma esaslarını değiştirdik ve bu esaslar 1 Ocak'tan itibaren daha etkin olarak kullanılacak. Yapılanmamız gereği, zor bir mesleğiniz var. Denetim görevinin getirdiği bazı zorluklar olabiliyor. Bu sorunlar çözümünde elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu mesleğin olmazsa olmazı, ortaklarla sahada yüz yüze gelmek, yan yana durmaktır.” şeklinde konuştu.

Denetim sürecinde yaşanan sorunlara da dikkat çeken Güvendi, “Denetlemesi yapılacak yerin hazırlığını iyi yaparsanız, kooperatiflerdeki denetimlerinizde daha kısa sürer. Ben uzaktan denetim fikrine inanmıyorum. Fiili ve fiziki denetim için ilgili kooperatiflerde zaman geçirmeniz lazım. Fakat bu süreyi kısaltabilmek için de gerekli ön araştırmayı verimli şekilde gerçekleştirmeniz gerekiyor.” dedi.

Orta ve uzun vadede başarılı olmak için gerekli altyapı çalışmaları için uğraşıyoruz

Tarım Kredi'nin yürüttüğü projeler hakkında da bilgiler veren Genel Müdür Güvendi, Performans sistemiyle ilgili uluslararası yetkinliği olan bir gruptan danışmanlık alıyoruz. Kooperatifler ve Merkez Birliği dahil olmak üzere kurumda yeni bir performans sistemini oturtacağız. Ortaklarımızın, kooperatifler üzerinden yapacakları tüm alışverişlerde kullanacakları, dilerlerse limitleri dahilinde kooperatiflerden nakit para çekebilecekleri bir akıllı kart olan Al Kazan Kart projesi ile de çiftçilerimize büyük kolaylıklar sağlamayı hedefliyoruz. Al Kazan Kart sayesinde çiftçilerimiz kooperatife gelmeden de alışveriş yapabilecekler, ayrıca yapılacak anlaşmalar sayesinde bir çok mağazada indirimli alışveriş imkânından yararlanabilecekler. Çiftçilerimizin ürünlerini internet üzerinden değerlendirilmesi hususunda da bir elektronik portal olan çiftçi sepeti web sitesi üzerinde çalışıyoruz. Buna ek olarak Tarım Kredi'ye ait ürünlerin tüketiciye sunulacağı tarım kredi pazarı web sitesi üstünde de çalışmalarımız devam ediyor. Ocak ayından sonra, Tarım Kredi'de elektronik ticaret dönemi açılacak. Kredi yönetmeliğinin değiştirdik ve kredilerde daha esnek ve rakamların daha fazla olduğu bir yapı oluşturduk.Elektronik belge yönetim sisteminin tamamlanması ile de evrak işini minimize edeceğiz. Kaliteli cinslerin bir araya getirilmesinden oluşan sertifikalı tohumların kullanımını teşvik ediyoruz. Orta ve uzun vadede başarılı olmak için gerekli altyapı çalışmaları için uğraşıyoruz.” diyerek sözlerini sona erdirdi.

Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkan Yardımcıları Serkan Yenice ve Abit Cengiz tarafından da ilgili oldukları konular hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Eğitim programı kapsamında da Adem Karafilik tarafından “ Kişisel Gelişim” , Yüksel Bağışlar tarafından da “ Protokol Adabı ve Resmi Yazışma Kuralları ve Rapor Hazırlama” eğitimleri verildi.

İstişare toplantısının amacının birliktelik ve beraberliği sağlayarak, ortak çözüm önerileri üstünde uzlaşmak olduğunu belirten Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanı Selahattin Aydoğan ise, “ Başkanlık olarak bize intikal eden, müfettişler ve kontrolörlerin yaşadığı sıkıntıları belirleyerek, ortak fikir doğrultusunda çözmeye çalışacağız. Müfettiş ve Kontrolörlerimizin karşılıklı değerlendirmelerde bulunmalarına zemin sağladığımız bu toplantıları yapmaya devam edeceğiz.” dedi.