Antalya'nın Aksu ilçesinde bin 121 dönüm üzerine kurulan ve ziyaretçilere kapısını 23 Nisan'da açan EXPO 2016 Antalya kapsamında, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Genel Sekreteri ve Onursal Jüri Başkanı Tim Briercliffe başkanlığındaki 9 kişilik jüri, üç kez bahçeleri gezerek, değerlendirme yaptı.

Uluslararası jürinin değerlendirmesi sonucu, dereceye giren katılımcılara ödülleri verilmek üzere, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, AIPH Başkanı Bernard Oosterom, Antalya Valisi Münir Karaloğlu,Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve yabancı konukların da katılımıyla "EXPO 2016 Antalya Ödül Töreni" düzenlendi.

Ödül töreninde EXPO tarafından Tarım Kredi Kooperatifleri; “Türkiye tarımının biyoçeşitliliğinin sürdürülebilirliğini amaçlayan kurum, sergi alanında kurdukları bahçe ile hedefleri doğrultusunda ziyaretçilerinde farkındalık oluşturmayı başarmıştır." ifadeleriyle nitelendirildi.

Expo 2016 Antalya Biyoçeşitlilik Alt Temasına Uygun Kurumsal Bahçe Özel Ödülü'nü Tarım Kredi Kooperatifleriadına Antalya Bölge Birliği Müdürü İbrahim Kamil Kabalar, Expo 2016 Antalya Yönetim Kurulu Üyesi Kültür Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Dr. Adnan Aslan'ın elinden aldı.

Tarım Kredi Kooperatifleri, EXPO 2016 Antalya'da 23.04.2016 – 30.10.2016 tarihleri arasında 191 gün boyunca 4,5 milyon ziyaretçi ağırladı. Bu ziyaretçi sayısı ve 54 katılımcı ülke ile EXPO 2016 Antalya bugüne kadar gerçekleştirilen bahçecilik EXPO'ları arasında önemli bir yer elde etti. Bu ziyaretçilerin yaklaşık 3'te biri, yani 1,5 milyonu çocuklardan oluştu.

Tarım Kredi Kooperatifleri Konsept Açıklaması

Özveriyle çalışan, sabırla üreten ve ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunan Türk çiftçisinin bir buçuk asırlık destekçisi Tarım Kredi Kooperatifleri olarak Türk tarımının geleceği için doğaya ve çocuklara olan inancımız sebebiyle EXPO 2016 Antalya'da yer aldık.

Daha yaşanılası bir dünya, daha güzel bir gelecek için sürdürülebilir tarımın önemine inanıyoruz. Bu nedenle şirketlerimiz ile birlikte teknolojik gelişmeleri takip ediyor ve ar-ge çalışmalarımız sonucunda inovatif çözümler geliştiriyoruz. Sınırlı kaynakların verimli kullanımı için çiftçilerimizi bilinçlendiriyoruz. Toprak analizi, uygun tohum seçimi, doğru sulama teknikleri, bitki besleme ve bitki koruma gibi konularda ortaklarımıza destek oluyoruz. İyi tarım uygulamaları konusunda eğitimler düzenliyoruz.

Hızla şehirleşen dünyada çocukların doğa ile bağlarını sürdürebilmesi için hobi seraları ve bahçe bitkilerine özel ürünler üretiyoruz. EXPO 2016 Antalya'daki Tarım Kredi standında bu ürünlerimize yer verdik. Tarım Kredi bahçesinde çocuklar için çiçek dikme etkinliği gerçekleştirmek üzere hobi serası kurduk. Çocuklarımızı, hobi serasında bitki fidanlarının nasıl çiçeğe, ağaca dönüştüğünü görme imkânına kavuşturduk. Bahçemizdeki çiçeklerin bakımında ise Gübretaş Bahçem bitki besleme ürünlerini kullandık.

Çocuklarımıza, fidanları diktikleri saksıları verip, büyüme sürecini gözlemlemelerini sağladık. Aynı zamanda kendilerine bir sorumluluk yüklemiş olduk. Yollarda kullandığımız traverslerin eskiden demir yollarında taşıyıcı olarak kullanıldığını, günümüzde yerlerini beton blokların aldığını söylemeliyiz. Bu eski traversler dönüşüme katılarak şimdi bahçemizin bir elemanı haline gelmiştir.

Daha “yeşil şehirler" ve sağlıklı, mutlu nesiller için tarım ve kooperatifçilik hakkında çocukların özendirilmesi ve eğitilmesi konusuna önem veriyoruz. Çünkü güçlü bir gelecek için eğitimin değerini ve üretimin önemini biliyoruz. EXPO 2016 Antalya'da isim sponsorluğunu Gübretaş'ın yaptığı Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi'nde toprağın korunması, bitki besleme ve yetiştirme, tarım ürünleri gibi konularda workshoplar düzenleyerek ülkemize değer katacak çocuklarımızın bilgilendirilmesini sağlıyoruz.

Yetiştirmek emek ister. Tarladaki ürünlerin, bahçedeki çiçeklerin ve güzel nesillerin yetiştirilmesi için emek vermekten heyecan duyuyoruz. EXPO 2016'da heyecanımıza ortak olduğunuz için sonsuz teşekkürler!