Değerli bakanım;

Bugüne kadar devletimizin hayvancılık sektöründeki çalışmalarını takdirle izledik ancak son günlerde sektör adına Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda Avrupa çiftçisinin ürünlerinin ülkemizde devletimiz aracılığıyla satılacağı ve rekabete hazır olmamız gerektiğini şaşkınlık ve üzüntü içinde izlemekteyiz.

Bütün bu kararlar alınırken Avrupa ve ülkemiz şartları göz önüne alınmış mıdır? Gecen yıl 120 TL olan sılaj fiyatlarının 200 TL'ye, 175 TL olan saman fiyatlarının 500 TL'ye, 550 TL olan yonca fiyatlarının 850 TL'ye, yine kesif yem, enerji, işçi vb alanlardaki fiyatların yükseldiği bu dönemlerde bizler 2018 yılı besi desteklemesinin açıklanmasını beklerken Bakanlığın açıklaması bizlerde adeta şok etkisi yaratmıştır.

Sayın Bakanım; bizler aynı zamanda bu ülkenin tüketici nüfusunun birer ferdiyiz tabiki ucuza et tüketmek bizlerde isteriz.

Bir ürünün pahalı veya ucuz olduğuna yorum yapılırken bazı kriterleri incelememiz gerekir. Kırmızı et konusunda ucuz ve pahalı kriterleri nelerdir? Şayet bu kriterler besi materyali yem, işçi ve enerji giderleri ise oturalım birlikte hesap yapalım.

Son 3 ayda karkas et satışlarımızda yaklaşık yüzde 17 indirim olmuş ve buna karşılık kasap reyonlarında indirim olmamıştır. Kasap fiyatlarını düşürmek istemeyen, ithal et üzerinden milyar dolarlar kazanmayı uman 5-6 firma başarılı mı olmuştur?

Gecen yıl 120 TL olan sılaj fiyatları 200 TL'ye, 175 TL olan saman fiyatları 500 TL'ye, 550 TL olan yonca fiyatları 850 TL'ye yükseldi.

Krediler çekilerek Avrupa standartlarında yapılan bu çiftliklerde yazın sıcağına, kışın dondurucu soğuğuna aldırmadan bir gün bile tatilimiz olmadan gece gündüz demeden, çocuklarımızdan daha çok hayvanlarımıza vakit ayırarak, ayrıca salgın hastalıklar çiftliğimize uğradığında yüzbinlerce lira zarar edebildiğimiz bu sektörde ülkemizdeki enflasyon oranı yüzde 11.2 iken sizin düşüncenize göre bizler yüzde kaç kazanmalıyız veya yüzde kaç zarar etmeliyiz?

Eğer devletimiz bu işlerden bizlerin çekilmesini istiyorsa mesleği çobanlık olan bizler Avrupa çiftçisine çobanlık yaparak mı geçimimizi sağlayacağız? Veya köylerimizi terk edip büyük şehirlere mi yerleşeceğiz?

Bütün bu soru işaretlerinin içersine düşmüş olan bizler hayvancılık faaliyetlerimizi sonlandırmayı düşünmekteyiz. Devletimizin bu konuyu tekrar gözden geçirmesini umut ediyor saygılarımızı sunuyoruz.

SAMSUN İLİ HAVZA-VEZİRKÖPRÜ-KAVAK-LADİK-ASARCIK İLÇELERİ KIRMIZI ET ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI KENAN PALA


TARIMDAN HABER