Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin şirketi olan Pan-Et'te büyük bir kavurma vurgunun yaşandığı ortaya çıktı. 2005-2015 yılları arasında Pan-Et adına 2 bin 638 ton kavurmalık et piyasaya sürülürken, bunun parası şirkete ödenmeyerek sümenaltı edildi. Kavurma vurgunundan dolayı pancar çiftçisine ait olan Pan-Et, tam 15 milyon lira zarara uğratıldı.

“GİZLİ" İBARELİ ŞOK RAPOR!

Milli Gazete, Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin iştiraki olan Pan-ET A.Ş ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Gizli ibareli' müfettiş raporuna ulaştı. Bakan Faruk Çelik'in oluru ile imzalan müfettiş raporu, Türk Ceza Kanunu yönünden değerlendirmelerin yapılması için 13 Nisan'da Suluova Cumhuriyet Başsavcılığı ile Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifine gönderildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan incelemede, pancar çiftçisinin üyesi olduğu kooperatifin iştirakinde büyük bir “kavurma vurgununun" yapıldığı ortaya çıktı.


FASON FİRMA SATTI PARASINI ÖDEMEDİ

15 milyon liralık kavurma vurgunu, Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin iştiraki olan Pan-Et ile fason üretim sözleşmesi yapan bir firma üzerinden yapıldı. Şok müfettiş raporuna göre bu firma, 2005 yılından bu yana veteriner raporu ile tüberkülozlu veya sakat olduğu tespit edilen hayvanları piyasadan alarak Pan-Et aracılığıyla kavurmaya dönüştürüp piyasaya sürdü. Ancak satılan kavurmaların paraları Pan-Et'e ödenmedi.

ARALARINDA MİLLİ GÜREŞÇİ DE VAR

Bakanlık müfettişleri, yaptıkları incelemeler sonucunda 15 milyon liranın Pan-Et'in yönetiminden tazmin edilmesine karar verdi. Zararın tazmin edilmesi istenen isimler arasında Avrupa, Dünya ve Olimpiyat güreş şampiyonu olan Mahmut Demir de bulunuyor. Mahmut Demir, 2004-2010 tarihleri arasında Pan-Et Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmıştı.


ÇİFTÇİNİN ŞİRKETİ ZARARA UĞRATILDI

Kavurma vurgunu tam 10 yıl sürdü. Pan-Et ile fason üretim sözleşmesi yapan firmanın, 2005-2015 yılları arasında kavurma yapmak için piyasadan tam 2 bin 638 ton et aldığı tespit edildi. Kavurma paralarının şirkete ödenmemesinden dolayı Pan-Et, tam 15 milyon lira zarara uğratıldı.

Kaynak: SADETTİN İNAN / MİLLİ GAZETE