Çiftçiden kaçırılan 110 milyon liralık ihale iptal edilecek mi? Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin iştiraki olan Tarım Kredi Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş tarafından ilan ve duyuruya çıkılmadan yapılan ve Merkez Birliği Yönetim Kurulu'ndan bile saklanan gizemli ihale, sektörde büyük yankı buldu.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin böylesine önemli bir yatırım için yapılan ihaleyi sır gibi saklamasının nedeni bilinmezken, ihalenin iptali gündeme geldi.

GİZEMLİ İHALEYİ FARUK ÇELİK İPTAL ETTİRMİŞTİ!

İki yıl önce Merkez Birliği'nin inşaat ihalesi de Lisanslı Depoculuk ihalesinde olduğu gibi gizemli bir şekilde yapılmak istenmişti. Ancak dönemin Bakanı Faruk Çelik müdahale ederek, ilan ve duyuruya çıkılmadan yapılmak istenen ihaleyi iptal ettirmişti.


FARUK ÇELİK DÖNEMİNDE İPTAL EDİLMİŞTİ HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN


YENİ BAKAN FAKIBABA ŞAİBEYE VE YOLSUZLUĞA MÜSAADE ETMEYECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Bakanlıkta kesinlikle şaibe ve yolsuzluklara müsaade etmeyeceğini belirterek, bütün bürokratları uyarmıştı. Ülke tarımı ve çiftçisini yakından ilgilendiren lisanslı depoculuk gibi önemli bir yatırımın ihalesinin gizlilikle yürütülmesi akılları farklı soru işaretlerini getirirken, Bakan Fakıbaba'nın gizemli ihaleye karşı nasıl bir tavır göstereceği merak ediliyor.

İHALE NE ZAMAN YAPILDI?

Diğer yandan 110 milyon liralık ihalenin ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Külcü, ihalenin Haziran ayında yapıldığını belirtmişti. Ancak açıklamaya rağmen Tarım Kredi Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş şirketinden bu konuda sağlıklı bir açıklama yapılmaması da kafaları karıştırdı.


20 BİN LİRALIK ÖDÜLE 650 BİN LİRA TANITIM YAPILMIŞTI

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, satın aldığı bir sigorta şirketine isim bulmak için tam 650 bin liralık reklam tanıtım yapmıştı. İsim yarışması için 650 bin liralık tanıtım yapılırken, 110 milyon liralık büyük bir ihaleyi ve lisanslı depoculuk gibi önemli bir yatırımın çalışmalarının Merkez Birliği Yönetim Kurulu'ndan bile gizli bir şekilde yürütülmesi dikkat çekti.

KAMUOYU BU SORULARIN CEVABINI BEKLİYOR

-Lisanslı depoculuk ihalesinin Tarım Kredi Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş'nin alım satım yönetmeliğine göre yapıldığı söyleniyor. İhale ile ilgili alım satım yönetmeliği gerçekten hazırlandı mı?

-110 milyon liralık ihale ne zaman yapıldı? İhaleyi kimler, nasıl ve hangi kriterlere göre davet edildi?

-İhale komisyonu nasıl teşekkül ettirildi, kimlerden oluştu ve ihale komisyonu, ihaleyi hangi kriterlere göre belirledi?

-İhaleyle ilgili teknik şartname nasıl hazırlandı? Hangi bölgelerde kaç tane lisanslı depoculuk yapılacak?

-İhale ile ilgili duyuru ve ilan neden yapılmadı?

KAYNAK: SADETTİN İNAN / MİLLİ GAZETE