ÖZEL HABER / Et fiyatlarında yaşanan krizin aşılması, ithalatta değil halkın koyun etine yönlendirilmesinde görülürken, çiftçi bu konuda Kurban Bayramı öncesinde Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan destek bekliyor. Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, Kurban Bayramı öncesi halkın koyun eti konusunda bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çekerek, “Bu bilinçlendirmede Diyanet İşleri Başkanlığı'nın desteğini bekliyoruz" dedi.

TARIM KREDİ'DEN ÖRNEK ÇALIŞMA

Kırmızı et fiyatlarında yaşanan kriz, halkı koyun etine yönlendirilerek aşılmaya çalışılacak. AB ülkelerinden yapılacak karkas et ithalatında gümrük vergileri sıfırlanırken, bunun ette yaşanan krize bir çözüm olmayacağı kaydediliyor. Asıl çözüm koyun eti tüketimin artırılmasında görülürken, bu konuda Tarım Kredi'nin yaptığı çalışma dikkat çekiyor.

Koyun eti konusunda halkı bilinçlendirmek için ciddi bir hazırlık içinde olan Tarım Kredi, ilk iş olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi ile anlaşarak, şirket işçilerinin kurbanlarını büyükbaş değil küçükbaş hayvanlardan kesecek. Bu konuda ayrıca Merkez Birliği tarafından, bölge birlikleri ve kooperatiflere de Kurban Bayramı'nda küçükbaş hayvanların tercih edilmesi yönünde tavsiyede bulunuldu.

ARZ SIKINTISI VE TALEP FAZLALIĞINDAN DOLAYI SIKINTI YAŞANIYOR

Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, yaşanan et kriziyle ilgili olarak Tarımdan Haber'e değerlendirmelerde bulundu. Büyükbaşla ilgili şu an arz sıkıntısı ve talep fazlalığı nedeniyle bir sorun yaşandığının altını çizen Güvendi, bu sorunun aşılması için halkı koyun eti konusunda bilinçlendirilmesinin önemine işaret etti. Verilen desteklerden dolayı küçükbaş hayvan sayısında ciddi bir rahatlama olduğunu ifade eden Güvendi, ancak hayvan varlığında bu artışa karşın et tüketiminde bir artış olmadığını kaydetti. Kırmızı et üretiminde küçükbaşın payının yüzde 13-14'ler seviyesinde bulunduğunu anımsatan Güvendi, normalde bu oranın yüzde 20'lerin üstünde olması gerektiğini söyledi.

KÜÇÜKBAŞ PİYASAYI SAKİNLEŞTİRİR

Tarım Kredi olarak hem piyasanın rahatlaması hem de küçükbaş hayvan üreticisinin desteklenmesi için Kurban Bayramı'na yönelik bir çalışma içinde olduklarını söyleyen Güvendi, “Ne yapıp edip, halkımızı kırmızı et tüketiminde küçükbaş konusunda bilinçlendirmemiz gerekiyor" dedi. Kurban Bayramı'nda herkes büyükbaş kesmek isterse, ister istemez ciddi bir talebin oluşacağını ifade eden Güvendi, “Ülkemizde küçükbaş hayvan varlığı ile ilgili ciddi bir rahatlama var. Kurban Bayramı'nda vatandaşı küçükbaşa yönlendirebilirsek büyükbaşta hem fiyat konusunda bir rahatlama olur, hem de piyasa sakinleşir" diye konuştu.

BELEDİYE ÇALIŞANLARININ KURBANLIKLARINI BİZ KESECEĞİZ

Bu konuda Ankara Büyükşehir Belediyesi ile önemli bir anlaşma yaptıklarını açıklayan Güvendi, “Belediyenin toplu sözleşme maddesinde kurban maddesi varmış. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerin kurbanlarını biz keseceğiz ve tercihimizi de küçükbaştan yana kullanacağız" diye konuştu. BELKA ile yapılan protokolle 3 bin 500 küçükbaş hayvan keseceklerini bildiren Güvendi, “Hayvanları çiftçimizden alacağız keseceğiz. Şirketteki arkadaşlar küçükbaş tercihimizi de anlayışla karşıladı" diye konuştu.

BÜTÜN BİRLİK VE KOOPERATİFLERE KOYUN TAVSİYESİNDE BULUNULDU

Diğer yandan Türkiye genelinde Tarım Kredi'ye bağlı bölge birlikleri ve kooperatiflere de küçükbaş hayvan konusunda tavsiyelerde bulunduklarını söyleyen Güvendi, bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan da destek beklediklerinin altını çizdi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINDAN DESTEK BEKLİYORUZ

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasından dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurbanlık olarak küçükbaşın tercih edilmesi yönünde vatandaşa tavsiyede bulunabileceğini dile getiren Güvendi, şunları kaydetti: “koyun kesmekle dana kesmenin arasında dini anlamda hiçbir farklılık yok. Büyükbaşla ilgili şu an arz sıkıntısı ve talep fazlalığı olması nedeniyle bir sıkıntı yaşanıyor. Kurban Bayramı'nda bu talebi eğer aşağı çekersek, fiyatları da aşağı çekeriz ve fakirin fukaranın sofrasına daha fazla et gitmesine vesile oluruz. Bundan dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı'na çiftçiler adına bu çağrıyı yapıyoruz"

Koyun etine yönelik bu bilinçlendirme çalışmalarının kesinlikle Kurban Bayramı'nda büyükbaş kesilmesin anlamına gelmediğinin de altını çizen Güvendi, “Büyükbaş üreticisi de bizim üreticimiz. Ancak aşırı fiyat dalgalanmalarına fırsat vermemek gerekiyor. Bu işin bir dengede olması gerekiyor" dedi.