Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü'nde 24-25 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen toplantıya Merkez Birliğinden 6, bölge birliklerinden, bağlı kooperatiflerden ve önder çiftçilerden 1'er olmak üzere toplam 52 kişi katıldı.

Bor madeninin milli bir servet olduğunu ve mutlaka sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Merkez Birliği Bitki Besleme Müdürü Adem Danışık; “Bor madeninin yerli yerinde ve değerini bilerek çiftçilerle buluşturulması ve tutundurulması adına katkı sağlanacaktır. 1 milyar 481 milyon ton satışımız içinde borlu gübre satışı düşük miktarlarda kaldı. İki kurum arasındaki sinerjinin büyüyeceğini temenni ediyoruz. Sevkiyat konusunda sorumluluklarda aksama yaşanmaması, zamanında satışa hazır hale gelmesi ve borç-alacak ilişkilerine dikkat edilmesi gerekiyor.” dedi.

Toplantının açılışında yaptığı konuşmada tarımda bor içerikli gübre kullanım eksikliği nedeniyle %15-20 verim kaybı yaşandığını ifade eden Bandırma İşletme Müdürü Özgür Saç, Tarım Kredi Kooperatifleri açısından tarımda bor kullanımının tanıtım ve pazarlama faaliyetleri içerisine alınmasını talep ettikleri ve bu durumun her iki kurum için de doğru bir karar olacağını söyledi.

Toplantıda ayrıca Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin tarafından borsacılık faaliyetleri ve çiftçilerden ürün alımında ticaret borsalarının önemini vurgulayan bir konuşma yapılırken Eti Maden İşletmelerinden Pazarlama Daire Başkanı İsa Top ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Halim Kadri Karataş, Ankara Üniversitesinden Prof.Dr. Aydın Güneş, Selçuk Üniversitesinden Prof.Dr. Sait Gezgin tarafından konu ile ilgili birer sunum gerçekleştirildi.

Toplantının ardından katılımcılara Eti Maden İşletmeleri Fabrikası gezdirilerek üretim ve paketleme tesisleri ile işletmenin diğer eklentileri tanıtıldı. Gezide bor içerikli gübrenin üretim aşamaları anlatılırken, gübrenin uygulamasının nasıl yapılacağı hakkında da yetkililer tarafından bilgilendirmeler yapıldı.

Kaynak: TARIM KREDİ KOOPERATİFİ