Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çiftçinin kullandığı kredilerin faiz oranları ile esnafın kullandığı kredilerin faiz oranları arasındaki çarpıklığa dikkat çekti. Çiftçinin krediyi yüzde 9 faizle kullanırken esnafın yüzde 5'le kullandığına dikkat çeken Çelik, “esnaflarımız yüzde 5 civarında bir faizle kredi kullanımı gerçekleştirirken, çiftçi kardeşlerimizin yüzde 9'larda bir faizle finansman temin etmeleri doğrusu bir adaletsizliği ortaya koyuyor" dedi.

ZİRAAT BANKASI İLE GÖRÜŞÜYORUZ

Çiftçiye kullandırılan kredilerin faiz oranlarının düşürülmesi için Ziraat Bankası ile görüştüklerini ifade eden Çelik, “Bu konuda çiftçi, esnaf çifte standardının ortadan kaldırılması gerektiği inancı içerisindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

TARIM KREDİ ÇALIŞANLARININ MAAŞLARI ORTALAMA YÜZDE 12.5 ARTTI

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nde çalışan 4 bin 200 çalışanı ilgilendiren ve 2017-2019 yıllarını kapsayacak toplu iş sözleşmesi taraflar arasında bugün imzalandı. İşyerinde örgütlü bulunan Koop-İş Sendikası ile Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü arasında yapılan toplu iş sözleşmesine göre 2006 yılı öncesi çalışanların maaşlarına yüzde 9,5, 2006 sonrası çalışanların maaşlarına ise yüzde 14 artış yapıldı. İmzalanan toplu iş sözleşmesinde çalışanların farklı taban aylıkları da 2018'den itibaren eşitlenecek.

GENEL MÜDÜR VE YARDIMCILARININ MAAŞ ARTIŞINI YÖNETİM KURULU BELİRLEYECEK

Diğer yandan kapsam dışı olan; kontrolör, müfettiş, bölge müdür yardımcıları, bölge müdürleri, birim müdürleri, daire başkanları ve Genel Müdür ile Genel Müdür Yardımcıları sendika üyesi olmadıkları için maaş artışları Merkez Birliği'nin Yönetim Kurulu kararıyla belirlenecek.

Toplu iş sözleşmesi imza törenine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Külcü, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Ayhan Karayama ve Koop-İş Sendikası Başkanı Eyüp Alemdar katıldı. İmza töreninde Denetçiler Bünyamin Özbek, İsmail Daşdelen, Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları ve bazı birim müdürleri de hazır bulundu.

ÇİFTÇİ-ESNAF ÇİFTE STANDARDI ORTADAN KALDIRILMALI

İmza töreninde bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, esnaf ile çiftçinin kullandığı kredilerin faiz oranları arasındaki çarpıklığa dikkat çekti. Çelik, şunları kaydetti: “Tarım Kredi Kooperatiflerimiz finansman kullanımında tabii ki faiz oranlarının yüksek olduğunu da belirtmek istiyorum yani esnaflarımız yüzde 5 civarında bir faizle kredi kullanımı gerçekleştirirlerken, çiftçi kardeşlerimizin yüzde 9'larda bir faizle finansman temin etmeleri doğrusu bir adaletsizliği de ortaya koyuyor.

Bu konuda Ziraat Bankası ile görüşmelerimiz devam ediyor, bu konudaki çiftçi, esnaf çifte standardının ortadan kaldırılması gerektiği inancı içerisindeyiz ama Tarım Kredi Kooperatifimiz kendi bünyesindeki finansman kullandırma noktasında yüzde 1'le 4 arasında bir indirim gerçekleştirdi bu da üreticilerimiz açısından önemli bir adım"

ÇİFTÇİ İÇİN EL BİRLİĞİ YAPMALIYIZ

Çelik, Bakanlık, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası'nın sinerjisini bir araya getirerek çiftçinin daha da güçlenmesi, sorunlarının bir an önce çözülmesi konusunda el birliği yapma zorunluluğu olduğunu vurguladı.