Botanik Bahçesi'nde düzenlenen törene AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti İl Başkanı Eyyüp Özkeçeci, Gaziantep Bölge Müdürü Mehmet Aksoy, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, üyeler ve ilgililer katıldı.

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit GÜL, baharın gelişiyle çok güzel ve anlamlı bir hizmet için bir araya geldiklerini kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ekibinin sürekli çiftçinin ve üreticinin yanında olduğunu belirten Gül, “Memleketimize nasıl daha çok hizmet ederim diye arı gibi çalışan bir Büyükşehir Belediye başkanımız var. Bu çalışmalar da hamdolsun meyvelerini veriyor. Bu kovan dağıtımı sayesinde Gaziantep'te 100 ton civarında artış olmuş, bu sevindirici bir durum. Ama bu yetmez diyoruz. Daha fazla üretim ve artış için, ülkemizin ve şehrimizin ekonomisine katkı sağlamak için bu tür programlar çok önemli.” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, arı üreticilerine ülkedeki ve bölgedeki arıcılık ile ilgili bilgi verdi. Şahin, Çin'de kovan başı üretimin 47 kilogram, Türkiye'de ise 17 kilogram olduğunu belirtti. Türkiye'nin Akdeniz ve Mezopotamya'da yer aldığını hatırlatan Şahin, ülkenin coğrafi olarak daha iyi iklime, insan olarak daha çalışkan yapıya sahip olduğunu da kaydetti.

Arıcılar için bal ormanı kurduklarını ifade eden Şahin, arı ve karıncanın çalışkanlığına da vurgu yaptı. 2014 yılında 130 bin ton, 2016 yılında 220 bin ton bal üretildiğini ifade eden Şahin, bu rakamların yeterli olmadığını aktardı. Şahin, “Bizim üretimimizi arttırmamız lazım. Güçlerimizi birleştirmemiz ve daha çok çalışmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“İlimizde başlatılan Tarımsal Destek Hizmet Projeleri, Gaziantep kadar olmasa da ülkemiz genelinde yaygınlaşarak sizin adınızla anılan bir makro proje haline gelmiştir.” diyen Gaziantep Bölge Müdürü Mehmet Aksoy, “Hükümetimizin çiftçilerimize vermiş olduğu desteklere ek olarak artık çiftçilerimiz Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin Tarımsal Destek takvimini takip etmektedir. Yine Hükümetimizin kimyevi gübre ve karma hayvan yemindeki KDV'yi sıfırlamasına bağlı olarak Tarım Kredi Kooperatifleri satış fiyatında tavan fiyat uygulaması başlatmış, çiftçilerimizin tarımsal girdi maliyetlerinin düşürülmesine destek vererek kayıt dışı ekonomi ile mücadelede başarı sağlanmıştır.” sözlerini kaydetti.

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz da, arı kovanı dağıtım projesinin 5 yıl süreceğini ve bu süreç içerisinde toplamda 10 bin kovan dağıtmayı planladıklarını belirterek; “Bu proje ile hem kovan sayısını hem bal üretimini en az yüzde 50 oranında arttırmak istiyoruz.” dedi.

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca ise Gaziantep arıcılığı ile ilgili genel bilgi verdi. 120 yıl aradan sonra Türkiye'de arıcılık kongresinin yapılacağını ifade eden Koca, ülkede arıcılığın geldiği konuma dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Başkan Şahin'e arıların olduğu bir tablo hediye edildi. Daha sonra üreticiler ile toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

Kaynak: Hikmet DEMİREL / Tarım Kredi Kooperatifleri