Tarım Kredi Kooperatiflerine bağlı TAREKS Hayvancılık tarafından geçtiğimiz yıl 18 Temmuz'da yurt dışında bir şirkete usulsüz bir şekilde gönderilen 3 milyon avro haberi, Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan geri döndü. Haberde, "hakaret" ve "iftira" suçlarının işlendiği gerekçesiyle yapılan suç duyurusunu reddeden Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, kamu adına takibata mahal olmadığına karar verdi.

Gazetemizde 9 Mayıs'ta yayınlanan “Romanya'dan Düşündüren Hayvan İthalatı" haberinde ismi geçen Harun Aykul, söz konusu haberi yapan Sadettin İnan hakkında Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Aykul, suç duyurusunda söz konusu haberde kendisiyle ilgili “hakaret" ve “iftira" suçlarının işlendiğini ileri sürdü.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurusunda Aykul'u haklı bulmayarak dava açılmasını reddetti. AİHM'nin kararlarından örnek veren Başsavcılık, “gazetecinin yazısında kullandığı deyimler polemik niteliğinde olsa da bu ifadelerin nesnel bir açıklama ile desteklendiğinde, bunların asılsız kişisel bir saldırı olarak görülemeyeceğini" belirtti.

'ELEŞTİRİLER HUKUKA AYKIRI KABUL EDİLEMEZ'

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararındaki şu ifadeler dikkat çekti: “Şikâyete konu yazıların içeriklerinde doğrudan hakaret niteliğinde söz ve bu anlama gelebilecek yorum bulunmadığı, haberin eleştiri ve yorumlardan ibaret olduğu, bu hali ile şikâyet konusu yazı ve haberlerin T.C. Anayasanın 25. Maddesinde düzenlenen 'düşünce ve kanaat özgürlüğü', 26. Maddesinde düzenlenen, 'düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü ile 28. Maddesinde ve 5187 Sayılı Basın Kanununu 3. Maddesinde düzenlenen, 'Basın özgürlüğü' kapsamında, düşünce açıklama, bilgi verme ve eleştiri sınırları içerisinde kaldığı, açıklanış şekliyle konusu arasında düşünsel bir bağ bulunduğu ve nesnel bir açıklama ile desteklendiği, eleştiri ve değer yargılarının sert ve çarpıcı bir üslupla dile getirilmiş olsa bile belirtilen özgürlükler kapsamında hukuka aykırı kabul edilmesinin mümkün olmadığı, bu hali ile hakaret ve iftira suçlarını unsurları bakımından oluşmadığı, tüm soruşturma evrakı kapsamından anlaşılmakla, kamu adına takibata mahal olmadığına karar verildi."

MİLLİ GAZETE ORTAYA ÇIKARMIŞTI

Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatiflerine bağlı TAREKS Hayvancılık tarafından geçtiğimiz yıl 18 Temmuz'da hayvan alımı gerekçesiyle Macaristan menşeli Dilek KFT firmasına usulsüz bir şekilde 3 milyon avro gönderildiği ortaya çıkmıştı. Yapılan 4 aylık sözleşme süresinde söz konusu firma TAREKS Hayvancılığa hiçbir hayvan getirmemişti. 3 milyon avro gönderildikten sonra kurulan iki firma dikkat çekmiş ve bu firmalardan birinin Harun Aykul'a ait olduğu iddia edilmişti. Söz konusu haberde Aykul'un o dönemde Tarım Bakanlığı'nda üst düzey bürokratlar tarafından “Harun Abi" olarak bilindiği ve 3 milyon avronun da Dilek KFT'ye mevzuatlara aykırı bir şekilde gönderilmesinde etkili olduğu ileri sürülmüştü.

KAYNAK: MİLLİ GAZETE / SADETTİN İNAN