Büyük bir medya kuruluşu tarımsal ilaç işine giriyor! Bunun için bugünlerde de hummalı bir çalışma yürütüyorlar.  

Tarımsal ilaç Kenya’da üretilecek, Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden Türkiye’ye girecek.

Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından da çiftçiye satılacak.

Organik olduğu iddia edilen ilaçla ilgili de söz konusu medya kuruluşunun büyük bir reklam kampanyası düzenleyeceği kaydediliyor.

Yani anlayacağınız bu tarım ilacının piyasada ‘çok satması’ için kapsamlı bir çalışma yapılacağı ve bununla ilgili çalışmaların da son aşamasına geldiği belirtiliyor. 

Sizin de dikkatinizi çekti mi bilemiyorum ama Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden çiftçiye pazarlanacak bu tarımsal ilacın arkasında neden büyük bir medya kuruluşu var?

Dahası bu medya kuruluşu Kenya’da üretilen ancak Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden Türkiye’ye pazarlanacak bu tarımsal ilaçla ilgili neden bu kadar ilgileniyor? 

Bu tarımsal ilacın pazarlanmasında Tarım Kredi Kooperatiflerinin aracı olarak kullanılacak olması da dikkat çekici! 

Bu olay nedense benim aklıma iki yıl önceki skandal BOM Gübre vakasını getirdi!

Hatırlarsanız, BOM Gübre’de de aracı olarak GÜBRETAŞ ve Tarım Kredi Kooperatifleri kullanılmak istenmişti.

Ancak biz çiftçi üzerinde kurgulanmaya çalışılan ‘vurgun tezgâhını’ deşifre edince sözde ‘büyük proje!’ birilerinin elinde patlamıştı.

Ne gariptir o dönem çiftçi üzerinden büyük bir vurgun planlayanlarla ilgili hiçbir işlem yapılmamış, olay öyle kapanıp gitmişti! 

Şimdi de bu büyük medya kuruluşunun yakından ilgilendiği tarımsal ilaçla ilgili de benzer bir durumun yaşanıp yaşanmayacağını bilemiyorum, bunu zamanla göreceğiz ancak Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden pazarlanacak bir ilaçla ilgili tarım sektörüyle hiçbir alakası olmayan bir medya kuruluşunun özel olarak ilgilenmesi ister istemez insanı huylandırıyor! 

Dahasını söyleyeyim.

İlacın ismi Cobre Key.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden böcek ilacı olarak ruhsatı alınıyor.

Ruhsatı alan Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki, TARKİM. Normalde bu tür ilaçların ruhsatı asgari iki yıl denendikten sonra veriliyor.

Ancak TARKİM’e bu ruhsat araya giren ‘hatırı sayılır insanlardan’ dolayı olsa gerek 10 ayda veriliyor!

Ruhsat başvurusu yapılırken ilacın ve ithalatçı firmanın ismi de ruhsat verildikten sonra değiştiriliyor.

İlaç Kenya’dan gelecek ama parası Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir firmaya ödenecek.

Cobre Key ile aynı içerikte olan bir ilaca, 2012’de ruhsat verilmiş ancak piyasada bir karşılığı olmamış. Yani büyük bir kampanya ile organik diye çiftçiye pazarlanacak böcek ilacının emsali aslında piyasada tutmamış.

Şimdi bu bilgilerden sonra siz olsanız huylanmaz mısınız? 

Bunun üzerine bir de arkadaş şirketine yapılan kıyak satışla ilgili Cumhurbaşkanlığına farklı bize farklı bilgi veren TARKİM Genel Müdürüyle ilgili hiçbir işlem yapılmamasını eklerseniz, Cobre Key şimdiden cazibeli bir hal alıyor! 

Sizce de öyle değil mi?