Çin'e kiraz gönderilmesi konusunda, ihracatçı firmalar ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere tüm paydaşların 8 yıllık çalışmasının semeresini almaya başladıklarını söyleyen Yazgan, yaptığı açıklamada, Çin tarafının Türkiye'den kiraz ihracatına ilişkin istediği şartların yerine getirildiğini ifade ederek, "Bunun sonucunda bu ayın ilk haftasında Çin'e ilk ihracatımızı yaptık. Türk kirazının, Çin kapısından içeri girmesi hem ihracatçı hem üretici hem de ülke ekonomisi açısından çok önemli" diye vurguladı.

6 TON GÖNDERİLDİ

Kiraz ihracatının uçak kargoyla yaklaşık 6 ton olduğunu belirten Yazgan, “Karşılıklı ticaret anlaşmasına ilişkin bazı sorunlar nedeniyle gümrük vergilerinin etkisiyle kiraz Çin pazarına biraz pahalı girdi. İlgili bakanlıklar bu sorunun çözümü için girişimlere başladı, gelecek yıl inşallah böyle bir sorun olmayacak. Türk kirazı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere gönderildiği yerlerde büyük beğeniyle tüketiliyor" ifadesini kullandı.

TÜRK KİRAZI ÇİN'DE MARKA OLACAK

Çinlilerin gelecek yıl daha fazla Türk kirazı tüketeceğini aktaran Yazgan, Çin tarafında da oluşturulan olumlu imajın etkisiyle bu ülkeye dış satımın daha iyi olacağını belirterek, "Türk kirazı, Çin'de aranan marka olacaktır. Bugünden talep almaya başladık. İhracatçılar olarak sevinçliyiz. Bu durumun özellikle üreticilere yansıması olumlu olacak" açıklamasını yaptı.

TARIMDAN HABER