Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nden yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Bu yıl, iklim şartlarındaki değişime bağlı olarak sıcaklıkların dalgalı seyir izlemesi ve aşırı yağışlar, patateste bazı üretim alanlarında etkisini artırmış, bu da verimde düşüş ile birlikte pazara ürün arzında kısmi daralmaya neden olmuştur.

PATATES FİYATLARI GERİLEDİ

Kuruluşumuz tarafından Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi içinde yer alan El Bab, Azez, Çobanbey ve Aktarin'de sözleşmeli üretim modeliyle üretilen patatesler, piyasadaki fiyatların regüle edilmesi amacıyla ülkemizdeki anlaşmaya vardığımız marketlere uygun fiyatla satışı gerçekleştirilmektedir. Bu satışlar ve ülkemizde hasat edilen yeni ürünlerin arzıyla beraber piyasadaki patates fiyatlarının gerilediği görülmektedir.

HİÇBİR FİRMA SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

Getirilen patatesler yaz patatesi olup, tarladan hasat edilir edilmez 24 saat içerisinde tırlara yüklenmekte ve ülkemizdeki marketlere sevki sağlanmaktadır. Ürünler, Merkez Birliğimiz tarafından direk üreticiden hem de tarladan alınmakta, bu alım işleminde hiçbir firmanın dahli söz konusu olmamaktadır.

MANTIKKEN MÜMKÜN DEĞİL

Getirilen bu patatesler, yeni hasat edilen ince kabuklu yaz patatesidir. Bu yaz patateslerinin uzun süreli depolanamayacağını göz önüne aldığımızda; güya bizden oraya gitmesi, orada depolanması ve tekrar bize gelmesi teknik olarak mümkün değildir. Dolayısıyla bu patateslerin Türk patatesi olduğu, depolarda tutulduğu ve tekrar bize satıldığı iddiası hem teknik olarak hem de mantıken mümkün değildir. Eğer marketlerde satışa sunulan bu ürünler gidilip yerinde gürülse ve teknik olarak da bilenlerden fikir alınsaydı bu asılsız iddiaların dile getirilmesine gerek bile kalınmayacaktı.

SOFRALIK PATATESTİR

Bunun yanı sıra getirilen patateslerin yüksek fiyatlı olduğu iddiası da piyasa gerçeklerinden uzak bir iddiadır. Söz konusu patatesler birinci sınıf sofralık patatestir. Bu patatesler, piyasa fiyatlarına göre en makul fiyatla temin edilmiş olup tüketicilerimize de 1,95 TL gibi uygun fiyattan satışı gerçekleştirilmektedir."