Tarım Kredi Kooperatifleri'nden, yapılan açıklamada, kooperatif ortaklarının borçlarını yapılandırmak için 30 Haziran Cuma gününe kadar başvurmaları gerektiğini bildirerek, “yapılandırma kapsamında hesaplanan borçlarını defaten veya taksitlendirme seçeneği tercih edilmiş ise ilk taksitlerini 2017 yılının Ekim ayı sonuna kadar ödeyebilecekler" denildi.

Açıklamanın devamında, şu ifadeler yer aldı.

Kanunun yayım tarihi olan 8 Mart'tan buyana toplam 19 bin 287 Tarım Kredi Kooperatifleri ortağı, yaklaşık 434 milyon TL tutarındaki borçları için yapılandırmadan faydalanmak üzere başvuruda bulunmuş ve 2 bin 844 ortağın yaklaşık 56 milyon TL tutarındaki borcu yapılandırılmıştır. Yapılandırmaya esas tutar belirlenirken; borcun vadesini takip eden tarihten yapılandırma tarihine kadar yıllık yüzde 11 oranında basit usulde faiz hesaplanacak, hesaplanan faizin yüzde 5'i çiftçi tarafından, yüzde 6'sı da Hazine tarafından ödenecek.

11 Oranında Faiz İşlenecek

Hesaplanan tutarlar defaten ödenebileceği gibi beş eşit taksitte de ödenebilecektir. Taksitlendirme yapılması halinde taksitlere yıllık yüzde 11 oranında faiz hesaplanacak, hesaplanacak faizin yüzde 5'i ortaktan, yüzde 6'sı ise Hazine Müsteşarlığı'ndan tahsil edilecek. Ayrıca daha önce Tarım Kredi Kooperatiflerince ortaklara sunulan ödeme kolaylıkları kapsamında borçları yapılandırılan ortaklar, mevcut borç tutarlarının yüzde 20'sini peşin ödemek kaydıyla geri kalan tutarı 4 yılda eşit taksitlerle ödeyebilecekler. Yapılandırma imkanından faydalanmak isteyen ortakların, 30 Haziran 2017 tarihine kadar kooperatiflere yazılı olarak başvuruda bulunmaları gerekmektedir."