ÖZEL HABER

Öğrencilerin sağlıklı beslenmesi ve kuru meyve alışkanlığının kazandırılması için anaokulu ve ilk okullarda dağıtılacak kuru üzümler tehlikeye girdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 31 Ocak'ta partisinin Manisa İl Kongresinde yaptığı konuşmada, bütün okullarda kuru üzüm dağıtılacağının müjdesini vermişti. Davutoğlu, kuru üzümlerin dağıtılması için de 2 Şubat Pazartesi günü Bakanlar Kurulu kararının çıkartılacağını belirtmişti. Ancak Davutoğlu'nun bahsettiği Bakanlar Kurulu kararı ancak 2 ay sonra (4 Nisan) da çıkartılabildi. Durum böyle olunca okullarda kuru üzüm dağıtımın bu eğitim öğretim yılına yetiştirilmesi de zora girdi.

En Büyük Sorun Paketleme

Bakanlar Kurulu kararına göre program Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülecek. Bakanlar Kurulu'nun verdiği bu yetkiye göre de ilgili bakanlık, bugünden itibaren kuru üzümlerin tedariki ve paketlenmesiyle ilgili çalışmayı başlatacak. Ancak bu çalışmanın en kısa bir ay süreceği kaydediliyor. Kuru üzümlerin tedarikinde bir sıkıntı görünmese de en büyük sorun paketlemede yaşanacak. Çünkü 25 gr paketler halinde dağıtılacak olan üzümün bu şekilde paketlenmesinin kısa sürede mümkün olmayacağı vurgulanıyor. Bütün çalışmaların yolunda gitmesi durumunda en iyimser tahminle üzümlerin ancak Mayıs ayında dağıtılabileceği belirtiliyor.

TARİŞ: Üretmediği Halde İngiltere Yıllardır Dağıtıyor

Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Yurtcan Biryol, okullarda kuru üzümün dağıtılacak olmasını önemsediklerini belirterek, Türkiye'deki tüketim konusunda çarpıcı bilgiler verdi. Kuru üzümün İngiltere ve ABD'de okullarda yıllardır dağıtıldığını bildiren Biryol, “Avrupa'da kişi başı tüketim 1.5 kg seviyesinde iken Türkiye'de bu rakam 0.5 kg seviyesinde bulunuyor" dedi.

300 Bin Ton Üretimin Ancak 25 Bin Tonunu Tüketiyoruz

Örneğin İngiltere'de üzüm üretilmediğini ancak yıllık tüketimin 120 bin ton olduğunu anlatan Biryol, “İngiltere tüketiminin tamamını ithal ediyor. Türkiye'de ise yıllık 300 bin ton civarında üretimimiz var bunun ancak 25 bin tonu iç tüketimde kullanılıyor geriye kalan 275 bin tonunu ihraç ediyoruz. İhraç ettiğimiz bu üzümleri de Avrupalı yiyor. Biz çocuklarımıza üzüm yediremiyoruz ama Avrupalı bizden alıp yediriyor" diye konuştu. Kuru üzüm ihracatını önemsediklerini ancak böylesine sağlıklı bir ürünün ülke içinde fazla tüketilmemesinin üzüntü verici olduğunu ifade eden Biryol, ABD'nin de ürettiğinin en az üçte ikisini kendilerinin tükettiğini bildirdi. İlkokullarda kuru üzümün dağıtılacak olmasını bu açıdan önemsediklerini vurgulayan Biryol, “Mart sonuna yetiştirileceği söylenmişti. Ancak konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı yeni çıktı. Dolayısıyla en iyimser tahminle ancak Mayıs ayında dağıtılabilir" dedi.

Programı Tarım Bakanlığı Yürütecek

Programın üç bakanlık tarafından yürütüleceğini ancak asıl sorumlunun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olduğunu anımsatan Biryol, dolayısıyla bu üzümlerin kimden ve nasıl tedarik edileceğine bakanlığın karar vereceğini söyledi. Üretici birliği olmalarından dolayı en kaliteli üzümlerin kendilerinde bulunduğunu belirten Biryol, “Ancak buradaki karar bakanlığa ait. Nereden tedarik edilirse edilsin kuru üzümde bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Ancak burada en büyük sorun paketleme. Bu biraz zaman alabilir" dedi.