Marmarabirlik, yeşil zeytindeki pazar payını artırmak için kolları sıvadı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Yurtiçi ve yurtdışındaki yeşil zeytin talebinin, ortaklarımız tarafından karşılanması için 'domat' türü zeytin fidanına teşvik vereceğiz. Hedefimiz, Marmarabirlik'in siyah zeytindeki liderliğini, yeşil zeytin ve zeytinyağına da taşımaktır” dedi.

Başkan Asa, tüketici tercihleri incelendiğinde, siyah zeytinin yanı sıra yeşil zeytine olan talebin de her geçen gün arttığını belirterek, siyah ve yeşil zeytinin birbirini tamamlayan ürünler olduğunu söyledi. Özellikle Avrupa'da ve diğer ülkelerde, yeşil zeytin satışının Marmarabirlik'e rekabet avantajı sağlayacağını ifade eden Asa, “Yeşil zeytin, siyah zeytin için önemli bir tamamlayıcı üründür. Sofralarda siyah zeytinin yanı sıra yeşil zeytin de aranır hale gelmiştir. Marmarabirlik olarak 2010 yılında 'domat' ve yeşil zeytin çeşitleri ile başladığımız alımlarımız, bugün itibariyle 2 bin tonlara ulaşmıştır. Dolayısıyla ileride piyasanın talepleri doğrultusunda, daha da artacağını düşündüğümüz yeşil zeytin alımlarımızı, kooperatif bölgelerimizdeki ortaklarımızın yetiştirdiği ürünlerden karşılamayı hedeflemekteyiz” diye konuştu.

Alım garantisi veriyor

Marmarabirlik ortaklarına “domat” zeytin fidanı teşviki ile birlikte alım garantisi verildiğini kaydeden Asa, şunları söyledi; “Birliğimiz çalışma alanı içerisinde 'domat' zeytin çeşidi yetişip yetişmeyeceği konusunda, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden olumlu yanıt alınmıştır. Bu doğrultuda, ortaklarımıza, hiçbir bedel talep edilmeden ve alım garantili olarak, en az 50 fidanın dikilebileceği alanın olması koşuluyla teknik uzmanlar tarafından dikim alanlarının incelenmesinin ardından, 2016 yılı kasım ile 2017 yılı mart ayları arasında, bir yaşın üzerinde, sertifikalı 'domat' zeytin fidanı dağıtılacaktır. Yeşil zeytinin ortaklarımız tarafından yetiştirilmesi, Marmarabirlik'in daha yüksek satış rakamlarına ulaşabilmesi için önemli bir kilometre taşı olacaktır.”

İznik Çelebi zeytinine de teşvik

Güney Marmara Bölgesi'nde ağırlıklı olarak sofralık zeytin üretimi yapıldığını vurgulayan Asa, literatürde “İznik Çelebi” zeytini olarak bilinen zeytin çeşidinin de yüksek düzeydeki yağ kalitesi sebebi ile desteklenmesi gerektiğini belirtti. Başkan Asa, “İznik Çelebi” zeytininden elde edilen yağlardaki yüksek meyvemsilik oranı ile daha kaliteli yağlar elde edilerek özel pazarlarda değerlendirilebileceğini kaydetti. “İznik Çelebi” zeytininin çiçeklenme konusunda sıkıntı yaşanmadığı için, tozlanmayı artırıcı özelliği olduğunu da vurgulayan Asa, önümüzdeki dönemde, zeytinyağı üretiminin artırılması amacıyla Marmarabirlik ortaklarının “İznik Çelebi” zeytin fidanı yetiştirmelerini de teşvik edeceklerini sözlerine ekledi.