Uzun yıllardır ayçiçeği üreticilerin alın terinin karşılığını alamadığını söyleyen Gaytancıoğlu,"Üreticinin emeğinin karşılığını alamamasının en önemli nedenlerinden biri de maliyetlerin yüksekliğidir. Dünya ülkeleri arasında mazot ve gübreyi en yüksek fiyattan kullanan çiftçilerimiz zor durumdadırlar" dedi.

Türkiye'nin ayçiçeğinde ve yağında ithalatçı bir ülke olduğunu belirten Gaytancıoğlu, “Her yıl iki milyon ton civarında ayçiçeği yağı ithal etmek zorundayız. Bu nedenle petrolden sonra en fazla ithalat bedeli ödediğimiz ürünlerden biri olan ayçiçeğidir. Dolar sürekli artıyor. Biz de kendi çiftçimizden esirgediğimiz paraya başka ülkelerin çiftçilerine veriyoruz. Her yıl söylüyoruz ama nitelikli ve tutarlı bir tarım politikası izlemeyen AKP her yıl çiftçimizi mağdur ediyor" dedi.

Trakya Birliğin bir çiftçi kuruluşu olarak piyasaya müdahale etmesi ve çiftçinin mağduriyetini önlemesi gerektiğini de ifade eden vekil Gaytancıoğlu; "Trakya Birlik çiftçiyi mağdur olmaktan kurtarmalıdır. Ayçiçeği maliyeti bu yıl 1,9 TL civarındadır. Bu nedenle üreticiyi memnun edecek fiyat ton başına 2 bin liranın üzeri bir fiyat olacaktır. Trakya Birlik geç kalmadan zamanında piyasaya müdahale etmeli ve sorumluluğunu yerine getirmelidir" diye konuştu.