Rusya'nın kısıtlamaları kaldırma kararını değerlendiren Başkan Kavak, Rusya'nın Türkiye'den salatalık, elma, armut, üzüm ve çilek alımına yönelik kısıtlamaları kaldırdığını ifade ederek "Bunların Rusya Federasyonu'na toplam ihraç miktarı 15 milyon dolar tutarındaydı. Ürün bazında söyleyecek olursak bunların 98 milyon dolar üzüm, 27 milyon doları hıyar, 17 milyon doları çilek, 13 milyon doları elma, 3 milyon doları da armut. Bu çok olumlu bir adım. Tabii ki çok güzel bir gelişme. Bizim sektörel ihracatımızda 157 milyon, hatta belki bu önümüzdeki sezon 180-190 milyon dolara varan bir ek ihracat hacmi sağlayacak. Bu, sektörümüz açısından son derece önemli bir karar. Biz bunu memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.

Kavak, domatesten başka birkaç üründe daha yasakların sürdüğünü, nar, patlıcan, kabak, biber, marulda kısıtlamaların devam ettiğini belirterek, "Onlar da en kısa zamanda kalkar diye ümit ediyoruz" dedi.

Kavak, Rusya'nın dönemsel olarak domates ithalatına serbestlik verebileceğini duyduklarını kaydederek, "bu, Rusya'nın üretiminin azaldığı dönemlerde olacaktır. Bu, kendi üreticilerini koruma amaçlı bir karar. Zaman zaman kendi üretimlerinde düşüş söz konusu olduğunda bunun telafisini Türkiye ve başka ülkeden yapacaklar. Böyle dönemlerde bizim Türkiye'den domates ithalatına izin vereceklerdir" ifadesini kullandı.

TARIMDAN HABER