Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, piyasada fındık alımının azaldığını, 1-2 tona kadar düştüğünü belirtti. Yoğunluklu olarak Batı Karadeniz tarafından alım yapıldığını aktaran Bayraktar, yaklaşık 15 bin ton fındık aldıklarını ekledi.

Entegre Fındık İşleme Tesisleri (EFİT) AŞ'de işlenen fındık ile ilgili konuşan Bayraktar, “Daha da fındığa ihtiyacımız var. Piyasada her geçen gün büyüyoruz, geçen seneki hedefimizi perakende sektöründe ikiye katlamak hedefimizdi. Şu anda perakende sektöründe iyi gidiyoruz, bunun için de daha fazla fındık alımına ihtiyaç var. Bu sene perakende sektöründe 150 milyon lira ciro hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu. Parekende sektöründe hedeflerini tutturmak istediklerini ancak daha da fazla fındık alınması gerektiğine dikkat çekti.

Son günlerde gündem de olan fındıkta sigorta konusu ile ilgili FİSKOBİRLİK olarak da fındıkta sigorta ile ilgili çalışmalara başladıklarını ve doğal koşulların nerede ne zaman değişeceğinin belli olmayacağını belirterek konuşan Bayraktar, “Bir haftadır arkadaşlar sahada. Hem üreticiyi bilgilendirme hem de pazardaki payı artırma anlamında arkadaşlarımız çalışıyor. Bu sene diyelim ki don oldu, üreticilerimiz ertesi yıl sigortaya yükleniyor. Yüzde 50-60'ını zaten devlet karşılıyor, öderken çok gibi geliyor ama aslında ciddi bir rakam değil.” diye konuştu. Sigorta ödemenin üretici açısından kendisini ve ürününü garantiye alabilmesi için önemli olduğunu vurgulayarak zarara girmeyi göze almanın riskli olduğunu erken erken bahçelerin sigortalanması gerektiğini ekledi.

SADECE TÜRKİYE'DE VAR

Bu tarım sigortasının dünyada diğer ülkelerin tarımları için geçerli olmadığını ve Türk üreticiler için bunun bir şans olduğunu kaydeden Bayraktar, “Üreticilerin mutlaka ürününü sigortalatması gerekiyor, biz biliyoruz ki iklimsel değişiklikler oluyor. Bu ara hava sıcaklıkları iyi derecede ama ne olacağı belli değil. Yarına 'Eyvah' dememek için bir miktar bedele katlanmak lazım. Tüm üreticileri ürünlerini sigortalatmaya davet ediyoruz. Biz bu konuda üreticilerin emrindeyiz.” şeklinde ifade etti. Küresel ısınmanın etkisiyle mevsim normallerinde kaymalarda olması sigortayı daha önemli kılıyor. Bu şekilde oluşan iklimsel değişiklikler sebebiyle oluşabilecek zirai sorunları kestirmek de zorlaşıyor.

TARIMDANHABER