ÖZEL HABER

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Beyribey, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2016 bütçe görüşmelerinde söz aldı. Beyribey, “Bu bölgede bu tip kooperatifler üreticilerin ortaklaşarak hareket etmeleri sağlayarak bölgede dayanışma ruhu hâkim kılınmış olacaktır. Tarımsal girdiler ortaklaşa karşılanacağından girdi maliyetleri azaltılmış olur. Tarımsal ürün pazarlanmasında karşılaşılan sorunlar ortak hareket etmekle aşılmış olurlar. Bölgenin ihtiyacı olan tarımsal ürünleri işleyen sanayi tesisleri kurulmuş olur. Hayvancılıkta modern kesimhaneler ve soğuk hava depoları kurulmuş olur. Canlı hayvan ticareti sistemli yürütülecek ve kontrol edilebilen yapıya ulaşacaktır" dedi.

ESK'YA BESİSİZ HAYVAN SATILIYOR

Kars'ta hayvan üreticilerinin canlı hayvanlarını kurban bayramlarında bile pazarlamakta büyük sorunlar yaşadığını dile getiren Beyribey, “Bazıları hayvanlarını satabilmekte bazıları ise hayvanlarını satamadan orada ya tüccara yok pahasına satmakta ya da o günkü Hükûmetimizin kararıyla Et Balık Kurumlarına alınmaktadır. Tabii, bu hayvanların çoğunluğu bizim Anadolu'da ayak dediğimiz hayvanlar oluyor, yani seçilmiş, geriye kalmış kötü hayvanlar veya besisiz hayvanlar oluyor. Böyle olunca da Et Balık da bundan dolayı da zarar ediyor. Bunun yerine planlama yapılması gerektiği kanaatini taşıyorum. Nereye hangi hayvanlar gidecek, ne kadar gidecek planlama yapılmalıdır" önerisinde bulundu.

KARS HAYVAN FABRİKASI GİBİ

Beyribey, vekili olduğu şehir Kars ile ilgili de şu bilgileri verdi: “2015 yılında destek ödemelerinden Kars ilimiz binde 69 pay aldı, çok düşük bir pay aldı, yüzde 0,69; yani binde 69 yapıyor. Bu çok düşük bir orandır. Oysaki, Türkiye genelinde, şöyle haritayı elimize alınca sığır üretimiyle ilgili bakarsak, Türkiye'de 5 tane şehirden en çok büyükbaş hayvan üreten il, sığır üreten il Kars. Neye göre? Kişi başına düşen sığır sayısına göre. Ben hemen buradan okuyayım: Kars'ta kişi başına düşen sığır sayısı 1,8; Kars'a en yakın olan yer Erzurum, 0,85; sonra 0,45'le Balıkesir, daha sonra Konya ve İzmir gelmektedir. Aynı şey küçükbaş hayvancılığıyla ilgili de geçerli. Küçükbaş hayvancılığında da yine, Kars'ta kişi başına düşen küçükbaş hayvan sayısı 1,6'dır. Tabii, burada Ağrı'nın, Van'ın da hakkını yememek lazım. Onların 2,5 civarında kişi başına düşen küçükbaş hayvan sayısı var. Yine, balla ilgili de var. Balla ilgili de yine, ilimizde kişi başına 4,5 kilo bal üretiyor Karslı. Bunu niye ifade etmek istiyorum? Kars hayvancılık bölgesi, büyükbaş hayvanda 1'inci sırada, küçükbaş hayvanda 3'üncü sırada, Türkiye genelinde söylüyorum.