Son yıllarda doğal gübre üretiminde kullanımı yaygınlaşan solucanların, hayvan beslemesinde de önemli bir yeri bulunuyor. Yazarımız Dr. Mustafa Uludağ, gübre üretiminde kullanılan solucanların çok hızlı üredikleri için bir çok ülkede bu solucanların hayvan yemi olarak da kullanıldığına dikkat çekti. Uludağ, solucanların özellikle tavuk ve balık yemleri için amino asit seviyeleri çok uygun olduğu için iyi bir protein kaynağı olduğunu vurguladı.

Uludağ'ın yazısı şöyle:

Son yıllarda dünyada çok yaygınlaşan solucan gübresi, Kaliforniya solucanları tarafından üretilen organik yapıda bir gübredir. Solucan gübresine vermikültür denilir ve genel olarak solucan dışkısıdır. Diğer taraftan solucan atığı da denebilir. Bu canlılar bitkisel ve organik besinler yedikleri için atıkları en uygun şekilde toprağı zenginleştirir. Solucan dışkısı, toprağın havalanmasını ve süzdürme seviyesini geliştiren top şeklinde parçacıklara benzer. Ayrıca, toprağın suyu tutma oranını da arttırır.

Organik solucan dışkısı bitkiler için mükemmeldir. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu bütün besini içerdikleri gibi bitkilerin yetiştiği toprağı zenginleştirirler. Ancak her yerde her şekilde kullanılır demek yanlış olabilir. Bölgede toprakta eksik bulunan minerallerle zenginleştirilirse, her tür bitki için kullanılabilirler. Ayrıca bitkilere direk olarak topraksız da kullanılabilir. Solucan gübresi formuna göre (sıvı-katı) bitkilere üstten, yandan ya da toprak altına gömülerek kullanılabilir.

Solucan gübresi toprakta kullanılırsa, toprağı havalandırır ve bitkilere faydalı besinler sağlayarak toprağın genel yapısını geliştirir. Yaprak tüketen bitleri ve örümcek yavruları gibi bitkilerden beslenen pek çok zararlının da uzaklaştırılmasını sağlar.

Organik solucan gübresi kullanımı sağlıklı toprak ve bitkiler üretmenin mükemmel bir yoludur.

100 bin adet solucan bir ay içinde ortalama 1.800 kg mama (hayvan gübresi) tüketir. Mama %80 nemli olduğu için aslında büyük bir kısmı sudur.

100 bin adet solucan bir ay içinde 900 kg solucan humusu üretir.

100 bin adet Kaliforniya solucanı bir yıl sonra 1.600.000 adet olur.

Solucan üretimi direk konum olmadığı için bazı genel bilgiler sunduktan sonra hayvan besleme ile ilgili önemini açıklayayım. Tarımda çok ileri ülkelerde toprağın kalitesinin artırılması için solucan üretimi hat safhalara varmaktadır.

Gübre ihtiyacının çok üstünde solucan üretimi yapılmaktadır. Japonya ve Güney Korede yılda 150.000 ton gübre üretilir. Fazla olan solucanlar başka gübre üretimi yapılan bölge ve üreticilere satılamadığında solucanın kendisi yem olarak kullanılmaktadır. Özellikle tavuk ve balık yemleri için amino asit seviyeleri çok uygun olup çok iyi bir protein kaynağıdır.

Solucanlar gübreyi mama olarak tüketip çok hızlı üredikleri için fazlalıkların yem olarak kullanılması hem ekonomik hem de kolay kullanılabilir olmasından dolayı önemini hayvan beslemede iyice artırmıştır.

Ülkemizde de son yıllarda solucan gübresi üretimi artmaktadır. Daha fazla artırıp gübre üretimi dışında kalan solucanlar renderingden geçirilip tavuk ve balık yemlerine rahatlıkla kullanılıp maliyetler düşürülebilir.

Bir sonraki yazımızda konuyu biraz daha teferruatlı irdeleyeceğiz inşallah...