TOÇ BİR-SEN 6 Nolu Samsun Şube Başkanlığı'nca “Helal Gıda Paneli" düzenledi. İl Müftülüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen ve büyük ilgi gören panele Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve TOÇ BİR-SEN Genel Başkanı Günay Kaya, Toç Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öztürk Amasya Orman Bölge Müdürü Yaşar Sarı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Memur-Sen Samsun Şube Başkanı Necdet Güneysu, Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) Helal Gıda Sertifikasyon Kurulu denetçileri, fıkıh uzmanları ile Memur-Sen ve Toç Bir-Sen üyeleri katıldı.

HRİSTİYANLAR HELAL GIDA ALACAK

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından başlayan panelde konuşan Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, helal gıda tüketiminin insan yaşantısına hem psikolojik hem de fizyolojik olarak etki ettiğini bu nedenle de insanların tükettiklerine dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti. Helal ekonominin dünya genelinde 4 trilyon dolarları zorladığının da altını çizen Kaya şunları söyledi: "Dünyayı anlamlandıran yaşam koşullarıdır. Yaşamda gıda olmaz ise yaşam nasıl olacak. Dünyanın temeli yaşam, onunda temeli gıdadır. Bugün helal ekonomi dünya genelinde 4 trilyon dolarları zorluyor. Gelecek 5-6 yılda 10 trilyon dolarların üzerine çıkacak. Helal gıda konusunda Amerika'nın, Almanya'nın, İngiltere'nin, Fransa'nın, Japonya'nın çok ileri düzeylerde 3-5 binin üzerinde profesör kadrolarıyla TSE gibi enstitü kuracaklar. Şu anda 4-5 trilyon dolar düzeyindeki dünya helal piyasasından pay kapmak üzere yarış içerisindeler. Onların bir İslami derdi yok, onların bir tevhidi derdi yok. Onların ekonomik derdi var. Bakıyoruz ki arz-talep dengesinde Batı kültürü ile yetişmiş, Hristiyan Batı'nın talep noktasında bireyleri markete gelecek helal gıda sertifikalı ürünleri alacak. Çünkü sağlık için, fizyolojileri için, sıhhatleri için en uygun olan odur. Bugün Batı dünyasındaki helal talep, İslam dünyasının çok önündedir."

Konuşmaların ardından GİMDES Helal Gıda Sertifikasyon Kurulu denetçisi Ahmet Cengiz ve Suat Sezer tarafından tükettiğimiz ürünlerin içerikleri ile ilgili bilgi verilirken fıkıh uzmanı Mustafa Meral tarafından da tükettiğimiz ürünlerin İslami olarak niçin önemli olduğu konusunda bilgiler verildi. Soru cevaplarla devam eden panel plaket töreninin ardından sona erdi.