Helal Gıda Sertifikası son dönemde önemli bir noktaya ulaştı. MÜSİAD Gıda Sektörü Başkanı İsa Albayrak, Helal Gıda ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Helal gıdanın, sadece İslam fıkhi zemininde değil ahlaki zeminde de ele alınması gerekir. Bu kapsamda Kamu, Sivil Toplum Kuruluşları, Tüketici Dernekleri ve özel sektörün hassasiyet sahibi temsilcileriyle oluşturulacak ortak platformlarda, ekonomik çıkar kaygılarından uzak bir şekilde helal gıda ele alınmalı” dedi.

Son yıllarda Müslümanların taleplerinin artması neticesinde helal gıda pazarı önemli bir noktaya ulaştı. Konuyla ilgili açıklama yapan MÜSİAD Gıda Sektörü Başkanı İsa Albayrak, “Henüz herkes önemini yeterince kavramasa da, “Helal gıda” konusu son yıllarda önemli bir gündem oluşturdu. Çünkü halkın büyük çoğunluğunun Müslüman olduğu ülkemizde yaşayan insanların inançlarının kendileri için çizdiği “helal-haram” sınırlarını korumak, Müslüman olmalarının boyunlarına yüklediği bir görev. Bu kaygıyla bir kısım insanlar hassasiyet derecelerine göre şüpheli gördükleri gıdalardan uzak durdular, firma seçimine yöneldiler. Haklıydılar, çünkü her açıdan sağlıklı nesillerin devamında helallik, doğallık, hijyen ve kalite gibi ölçütler içinde yenilenin, içilenin önemi çok büyük” dedi.

YAHUDİLERE TANINAN KOŞER HAKKI, MÜSLÜMAN ÇOĞUNLUKTAN ESİRGENDİ

Yahudi azınlığa Koşer yeme hakkı verilirken, Müslüman çoğunluktan bu hakkın yıllarca esirgendiğini söyleyen Albayrak, “Müslümanlar aleyhine işleyen bu süreç, sonunda Müslüman mahallesinde domuz satma noktasına gelip dayandı. Ülkemizde tüketilen 3 milyon kg domuz etinin hangi mecralarda tüketildiği endişesi tüm zihinleri altüst ederken, insanların yediklerinde içtiklerinde helal olanı arama gerekçeleri önemli bir hassasiyet ve gereklilikti. Fakat bunu nasıl yapacaklardı? Çünkü insanlar yiyecekleri, içecekleri gıdaları teker teker kontrol edemezlerdi, denetleyemezlerdi. İşte bu süreçte bir kısım Sivil Toplum Kuruluşları konunun hassasiyetine istinaden özel sektör firmaları ile işbirliği içerisinde helallik sertifikaları verme çalışmalarına başladı. Çok halisane niyetlerle insanların hassasiyetlerini dile getiren, bu amaçla çalışmalar başlatıp çaba sarf edenler de oldu. İnsanların bu temiz hassasiyetlerini istismar edenler de onların sırtından haksız rekabete girişenler de” şeklinde konuştu. Helal gıdanın, sadece İslam fıkhi zemininde değil ahlaki zeminde de ele alınması gerektiğini belirten Albayrak, "Bu kapsamda Kamu (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TSE vs) Sivil Toplum Kuruluşları, Tüketici Dernekleri ve Özel sektörün hassasiyet sahibi temsilcileriyle oluşturulacak ortak platformlarda, ekonomik çıkar kaygılarından uzak bir şekilde gelecek nesillerin korunması kaygısı ve amacıyla ele alınıp değerlendirilmeli, çözüme kavuşturulmalıdır" dedi.