Panele konuşmacı olarak, Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği üyesi kimyager Murat Sayın, son yıllarda insanların acımasız üretim ve tüketim kültürü arasında sıkışıp kaldığını belirterek, helal gıda kavramının İslam dinini kabul edip, İslam dinine göre yaşayanlar için giderek daha fazla önem kazandığına söyledi.

Müslüman bir ülkede helal sertifikalandırmaya ihtiyaç olduğunu kaydeden Sayın, "Çünkü ülkemizde kullanılan katkı maddelerinin çoğu ithaldir. Genelde bu katkılar Türkiye'ye girerken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından analizler yapılarak incelenir ve Türk Gıda Kodeksi'ne uygunsa ülkeye girişine izin verilir. Bu kodeks maalesef yalnız sağlıkla ilgili bazı kriterleri içermektedir. İslami tanımlandırmaları içermemektedir. Dolayısıyla şüpheli olan tüm ürünler de İslami noktada şüpheli olmaktadır. Hatta katkı kullanılma ihtimali olan üretimlerde şüphelidir" dedi.

Panele, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcıları İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhsin Kalkışım, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Küçük ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.