Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, bilindiği üzere GÜBRETAŞ’ın halka açık yüzde 25 hissesinin yaklaşık yüzde 8’i altın madeni sahasındaki rezervin açıklanmadan önce 2019 yılında Bursa’dan Oğuzhan Şahinkaya tarafından toplandığı ortaya çıkmıştı. 3 ile 5 liradan toplanan hisseler 2020’nin sonunda 90 liraya kadar çıkarak rekor kırmıştı.

FAHRETTİN POYRAZ İLE OĞUZHAN ŞAHİNKAYA ARASINDA NASIL BİR BAĞLANTI VAR?

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Aralık 2020’de dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlanmak üzere TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde hisseleri toplayan Oğuzhan Şahinkaya ile dönemin Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz arasında bir bağlantı olup olmadığı ile ilgili Sermaye Piyasası Kurulunca bir inceleme başlatılıp başlatılmadığını sormuştu. Elvan, söz konusu soru önergesine Mart 2021’de verdiği cevapta Gübretaş'ın Söğüt altın madeni projesiyle ilgili Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yürütülen incelemenin devam ettiği belirtilmişti.

CENGİZ HOLDİNG İDDİALARI ÜZERİNE TBMM BAŞKANLIĞINA 2’NCİ SORU ÖNERGESİ!

Altın madeni sahasının Cengiz Holding’e satılacağına yönelik iddiaların gündeme gelmesi üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına ikinci bir soru önergesi daha veren Gaytancıoğlu, gündeme gelen Cengiz Holding iddialarını ve geçmişte verdiği soru önergesine konu olan incelemenin sonuçlanıp sonuçlanmadığını sordu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, GÜBRETAŞ’ın altın madeni sahasının Cengiz Holding’e satılacağına yönelik Milli Gazete tarafından gündeme getirilen iddialarla ilgili kamuoyuna bir açıklama yapmayan GÜBRETAŞ’tan savunma istendiğini ve kamuoyuna gerekli açıklamaların da ivedilikle yapılması için uyarıldığını belirtti.

NUREDDİN NEBATİ DE LÜTFİ ELVAN GİBİ İNCELEMELER DEVAM EDİYOR DİYE CEVAP VERDİ!

Soru önergesini cevaplandıran Nebati de Sermaye Piyasası Kurulu’nun Gübretaş hisselerine ilişkin 7, 9 ve 22/12/2020 tarihlerinde şirket pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin yapılan incelemelerin hali hazırda devam ettiğini belirtti.

Her iki Bakanın da Gübretaş hisselerine yönelik verilen soru önergelerine SPK’nın incelemelerinin devam ettiği yönünde cevap vermesi dikkat çekerken, Gaytancıoğlu, bu duruma “SPK 21 aydır neyi inceliyor?” diye tepki gösterdi.

BAKAN NEBATİ GÜBRETAŞ’TAN SAVUNMA İSTENDİ!

Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Milli Gazete tarafından gündeme getirilen altın madeni sahasının Cengiz Holding’e satılacağına yönelik iddialarla ilgili kamuoyuna bir açıklama yapılmamasından dolayı SPK’nın GÜBRETAŞ’tan savunma istediğini ve gerekli açıklamaların ivedilikle yapılması konusunda uyarıldığını kaydetti.

ARADAN 21 AY GEÇTİ! NE BİTMEZ BİR İNCELEMEYMİŞ!

Verdiği soru önergeleri ve verilen yanıtları değerlendiren CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, şunları kaydetti: “Bir buçuk yıldır bir soruşturmayı yapamayan SPK, son günlerde kamuoyuna yansıyan olaylara da baktığımızda görüyoruz ki iktidara yakın birilerinin yaptıklarını görmezden gelmektedir. Birileri milyonları götürürken küçük yatırımcı soyulmaktadır” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerini son zamanlarda çiftçiye haciz gönderirken görüyorduk. Son zamanlarda da sözde indirim adı altında çiftçiye gitmesi gerek kaynakların Tarım Kredi Marketlerde çarçur edildiğini görüyoruz. Birileri, Tarım Kredi Kooperatiflerinin şirketi olan Gübretaş’ın hislerini içerden bilgi alarak topladı. Gübretaş’ın Bilecik Söğüt’teki maden sahasında altın bulundu haberleriyle hisseler yirmi kat arttı. O zaman ‘bu hisseleri kim topladı?’ diye sorduk hala SPK inceliyor. Aradan 21 ay geçmiş, ne bitmez bir incelemeymiş bu?

Çiftçiye haciz gönder, yüksek rakamlardan birkaç yerden maaş al, çiftçiye pahalı gübre sat, hisseleri yandaşa toplat, olmadı haber yap hisseler uçsun. Sonra da yandaşa altın sahasını devretmeye hazırlan. Kaç koldan soygun bu? Bu soygunu yapanlar hesap vermeyeceklerini düşünmeye devam etsinler. Hesap ilk seçimden sonra, en acı şekilde kesilecektir.”