Hayvancılıkta üreticinin yaşadığı sorunlar Manisa'nın Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan toplantıda masaya yatırıldı. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca, Manisa Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Rıza Duman, İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, Ziraat Bankası'nın Salihli ve Çınarlı Şube müdürleri ile üreticiler toplantıya katıldı.

Sencer Solakoğlu: Sınırlar kapatılır veya bir ambargo gelirse Türkiye ne et yiyebilir ne de yanından geçebilir! Sencer Solakoğlu: Sınırlar kapatılır veya bir ambargo gelirse Türkiye ne et yiyebilir ne de yanından geçebilir!

YEM 3 YILDA 2'YE KATLANDI

Süt ve büyükbaş besi hayvanı yetiştiricileri, yem fiyatlarında yaşanan artışa dikkat çekerek, "Süt maliyetinin yüzde 70-80'ini, yem oluşturuyor. 1 litre süt ile 1 kilo yem dahi alınamaz hale geldi. Bu maliyet artışlarına nasıl katlanacağımızı bilemiyoruz" şeklinde değerlendirmede bulundu. 

Döviz kurlarındaki sürekli artışın ve ekonomideki belirsizliklerin yeni yatırımlara engel olduğuna vurgu yapan üreticiler, hayvancılıkta yaşanan sorunların 2007 yılında ithalatın başlamasıyla birlikte arttığına işaret ederek, yerli üretimin desteklenmesini istedi. Bakıcı ve özellikle çoban bulma konusunda zorluklarla karşılaştıklarına ve sektörde yabancı uyruklu çobanların sayısının giderek arttığına dikkat çeken besiciler, "Devlet çobanların sigortasını öderse, bir nebze sektöre katkı sağlanır. Yoksa hayvancılıktaki kan kaybı durdurulamaz" dedi.

'KALICI ÇÖZÜM İÇİN ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ'

Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, "İthalatta çok dikkat çekici artışlar var. En yüksek ithalat kırmızı ette, daha sonra da canlı hayvanda olmuş. İthalatın sorunların çözümünde bir çare olmadığına ve geçici çözümler ürettiğine inanıyoruz. Bu konuda kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Üreticilerin daha çok desteklenmesi halinde kalıcı sonuçlar alınacağını sektördeki tüm ilgililer dile getiriyor. İthalata bu kadar bağımlı olmak doğru değil. İlk kez bu kadar çok tarım ürünü ithal eder hale geldik. Köylerde üretim yapan nüfus, şehirlere göç etti. İşsizlik oranı Ocak ayı itibariyle yüzde 14.7'lere ulaştı. Ayrıca, çıkartılan büyükşehir yasasıyla köylerdeki meralar belediyelere devredildi. Belediyeler de bu meraları satıyor. Dolayısıyla köylerde hayvan otlatma alanları da yavaş yavaş yok oluyor. Bu da hayvancılığı olumsuz etkiliyor" diye konuştu. 

TARIMDANHABER