Süt hayvancılığına yatırım yapanların genellikle daha çok süt vermesinden dolayı Holstein ırkını tercih ettiğini ancak et fiyatlarının yükselmesiyle birlikte kombine ırk olan Simental'a yöneldiklerini kaydeden Yıldırım, ancak burada da üreticinin kafasının karışık olduğunu bildirdi.

Bugünkü köşesinde konuya ayrıntılı bir şekilde yer veren Yıldırım, sektörde 'ırklara' yönelik kafa karışıklığının nedeninin de üreticinin üretim maliyetlerine çare aramaktan kaynaklandığını bildirdi. Holstein ve Simental ırkların özellikleri hakkında da bilgiler veren Yıldırım, şunları kaydetti:

“Bu dönem et fiyatı yükseldiği için kimi yetiştiriciler, yatırımcılar, et verimi yüksek olan Simentali tercih edebiliyor. Bu aynı zamanda ülkenin tarım ve dolayısıyla hayvancılık politikasının günübirlik gelişmelere ne kadar açık olduğunu gösteriyor. Yatırım yapanların, yetiştiricilerin kafası o kadar karışık ki,ırk seçiminde net karar veremiyor. Holstein alırsam süt üretimim çok olur, Simental alırsam et üretimim çok olur diye düşünüyor. Şu sıralar et fiyatı daha iyi seviyelerde diye Simentali tercih edenler yarın et fiyatı düştüğünde ne yapacaklarını biliyorlar mı? Bu soruya yanıt verebiliyorlarsa tercihlerinde yanılmamış olurlar. Aynı durum Holstein tercih edenler için de geçerli. Çiğ süt fiyatının ucuz yem maliyetinin yüksek olduğu düşünüldüğünde bir yandan süt üretirken diğer tarafta buzağıları daha yüksek fiyatla satmak, etten kazanacağı para ile bir denge kurmak ve üretimi sürdürülebilir kılmak için Simental bir alternatif olabilir mi? Bu soruya da verilecek yanıt net ise karar vermek çok zor olmasa gerek.

Hayvancılık politikasını belirleyenler, yönetenler uzun ve orta vadeli bir politikayı oluşturup açıklamaları gerekir. Yetiştirici, yatırımcı, sanayici, ithalatçı bu politikayı bilirse ona göre karar vermesi çok daha kolay olacaktır"