Ucuz ette, 'rant kapısı' eleştirileri Tarım ve Orman Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık ucuz et kapsamında A101, BİM ve MİGROS'ta satılan etleri incelemeye alırken, aracı firmaların aradan çıkarılmasına karar verildiği belirtiliyor. Aracı firmaların aradan çıkarılacağı söylentisi bile karkas kesim fiyatlarını üretici lehine 2-3 lira yükseltti.

Tarımdan Haber'in sektörden aldığı bilgilere göre, ucuz ette aracı firmalar aradan çıkarılacak. Ucuz et uygulaması kapsamında A101, BİM ve MİGROS'a Et ve Süt Kurumu (ESK) üzerinden et tedarik yapan firmalar deyim yerinde ise köşeyi dönüyordu. Rant kapısı eleştirileri Tarım ve Orman Bakanlığı'nı harekete geçirirken, uzuz ette aracı firmaların aradan çıkarılmasına karar verildiği öğrenildi. Yeni uygulamada ucuz et kapsamında A101, BİM ve MİGROS'a verilen etler doğrudan ESK tarafından verilecek.

KARKAS KESİM FİYATLARI 30 TL'YE KADAR ÇIKTI!

Ucuz ette aracı firmaların aradan çıkarılacağının söylentisi bile karkas kesim fiyatlarını yükseltmeye yetti. 25, 26 TL'de seyreden karkas kesim fiyatları Karadeniz Bölgesinde 31 TL'ye kadar çıkarken, Trakya'da 29 TL, Afyon'da 30 TL, Konya'da ise 28 TL'ye çıktı.

İNEK ETİNİN TESPİT EDİLMESİ ETKİLİ OLDU

Alınan bilgilere göre aracı firmaların aradan çıkarılması kararında bazı aracı firmaların marketlere verdiği etlerde inek eti tespit edilmesinin de etkili olduğu kaydediliyor.

UCUZ ET ARACILAR İÇİN RANT KAPISI HALİNE GELMİŞTİ

Aracı firmalar, ucuz et projesi kapsamında haksız kazanç elde ediyordu. İddialara göre, ESK'dan 20 liradan aldıkları karkas dana etini üç markete vermeyen firmalar, bu eti piyasadaki müşterilerine 24, 25 liradan satarken, marketlere ise piyasadan daha ucuz fiyata topladıkları inek etinden yapılmış kıyma ve kuşbaşını veriyorlardı. Aracı firmalar ESK'dan aldıkları dana etini piyasa verdikleri için de üretici de hayvanını kestiremiyordu. Talep olmadığı için karkas kesim fiyatları da artan girdi maliyetlerine rağmen yükselmiyordu. Bu sistemde üretici zarar ederken, vatandaşta kalitesiz et tüketiyordu. Diğer yandan 3-5 firma da büyük kazançlar elde ediyordu. Ucuz ette, aracı firmaların aradan çıkarılacak olması üretici tarafından olumlu karşılandı.