ÖZEL HABER / Bu yıl Romanya'dan yapılacak canlı hayvan ithalatında Et ve Süt Kurumu'nun sözleme yaptığı firmalar dikkat çekiyor. 15 Aralık'ta ithalat yasağının kalkmasıyla birlikte bu ülkeden ilk ithalat 27-28 Aralık'ta Baltic Turgı firması tarafından yapılmıştı. 2016'da bu ithalat kapsamında Türkiye'ye getirilen yaklaşık 5 bin besilik hayvan, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin ortaklarına dağıtılmak üzere Tareks Hayvancılık'a verilmişti.

İLK İTHALATTA ZAYİAT YÜKSEK OLDU!

Romanya'dan yapılan bu ilk ithalatta Türkiye'ye getirilen hayvanlarda büyük bir zayiat yaşandı. Tareks Hayvancılık Romanya'dan getirilen 4 bin 878 hayvandan 4 bin 150'sini ortaklarına dağıtabilirken, geri kalan hayvanlardan 80 tanesi öldü, 569 tanesi de kestirilmek zorunda kalındı. Zayiatın bu kadar yüksek yaşanmasında farklı iddialar gündeme gelse de hayvanlarda nükseden bir hastalığın bu zayiata neden olduğu kaydediliyor.

İKİNCİ İTHALAT YÜZ GÜLDÜRDÜ

Romanya'dan yapılan ikinci bu yılın ise ilk ithalatı dün yapıldı. Et ve Süt Kurumu'nun AGRO SMS ile yaptığı sözleşme kapsamında Romanya'dan getirilen 2 bin canlı hayvan, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği üyelerine dağıtıldı. Ancak bu hayvanlar üreticinin yüzünü güldürdü. İthalat sırasında tek bir hayvan dahi ölmezken, üst seviyede kaliteli hayvanlar getirildi.

17 BİN İTHALATIN 12 BİNİNİ AGRO SMS YAPACAK

AGRO SMS, Et ve Süt Kurumu ile yaptığı sözleşme kapsamında Romanya'dan 10 bin baş canlı hayvan daha ithal edecek. AGRO SMS'in yapacağı toplam 12 bin baş ithalatın yanında bir başka firma da 5 bin baş hayvan getirecek. Böylece Türkiye 2017 yılında Romanya'dan 17 bin canlı hayvan ithal etmiş olacak. Bu ithalat kapsamında getirilen hayvanların tamamı da TÜKETBİR üyelerine verilecek.