Tokat Valiliği himayesinde başlatılan Tokat İl Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Türkiye de ilk defa Tokat İlinde uygulanan “Köyümde Yaşamak İçin  Bir Sürü Nedenim Var Projesi” başarıyla devam ediyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: 

ZİRAAT BANKASINDAN 104 MİLYON LİRA FİNANS SAĞLANDI

"Projenin 2019 yılı Haziran ayında Tokat Valisi Dr.Ozan BALCI’nın talimatıyla hazırlandığı 2020 yılı Nisan ayında Ziraat Bankası Sivas Bölge Başkanlığı İle Tokat Valiliği arasında imzalanan Protokol ile saha çalışmalarının başladığı gelinen noktada Tokat İlinde 8 bini geçen müracaat alınarak, 785 çiftçiye 70.047 koyun teslim edilmiş bu kapsamda Ziraat Bankasından 104 Milyon TL finans sağlanmıştır. 

Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi” ile Tokat'ta küçükbaş hayvan varlığını artırılması, işletme ölçek büyüklüğünün geliştirilmesi, dişi kuzu kesiminin engellenmesi, atıl işletmelerin canlandırılması amaçlanmıştır. Bu proje Tokat'ta 2020 yılında uygulamaya konulurken halen koyun dağıtımları devam ediyor.

Projemiz sadece koyun dağıtımını kapsamamış atıl işletmelerin kapasite kullanımının artırılmasından hayvan tedariğine, pazarlama sorunundan yem tedariğine, hayvan sağlığına, hayvan ıslahına kadar tüm aşamaları tek tek düşünülerek tam bir bütün halinde yürütülmesi planlanmıştır. Bu sayede yerelden çıkarak ulusal anlamda Tarım ve  Orman Bakanlığı tarafınca kabul görmüş ve bakanlık kayıt sistemlerine işlenmiş tek proje olmuştur. Uyguladığımız projenin kabul görmesi ve diğer illerce de uygulanmak istemiş  şu ana kadar 62 vilayet deki İl Müdürlüklerine proje uygulaması hakkında eğitim ve teknik destek  verilmiştir. Şu ana kadar ilimizde 104.000.000 TL kaynak kullandırılmıştır. Tüm bu kompleks düşünülen uygulamalar ile projemiz her türlü taktiri hak eden bir proje olmuştur. 

Bu gün de proje kapsamında küçükbaş hayvan alımı gerçekleştirilen 70.000 koyun dağıtım törenini Yeşilyurt İlçemizde Kuşçu kasabasında gerçekleştiriyoruz.  Kuşçu kasabamızda 7 yetiştiricimize 599 koyun için 898.500 TL,  Yeşilyurt ilçemizde ise bugüne kadar 32 yetişticimize 3.167 koyun dağıtılmış ve 4.793.500 TL finans kullanımı sağlanmıştır. 

Proje kapsamında İl Özel İdaresi desteği ile, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik elemanları tarafından ikizlik, etçi karakter, gelişim kabiliyeti verim yönü özelliklerine göre seçilmiş toplamda 310 sürümüzde ırk ıslahı faaliyeti için koç dağıtımlarını gerçekleştirdi. Koç dağıtımı ile yıllık en az 30.000 küçükbaş hayvanın yıllık ıslahı yapılacak ve bu uygulamanın sonucunda kuzu verimi, karkas ağırlık artışı, verim kabiliyeti yönünde gelişimler ile yıllık yaklaşık 6.000.000 TL gelir artışı sağlanacaktır. 

Bu sene yine koyunculuğun önemli problemi olan mera ve yaylalarımız için koyun sulukları yaptırılmış ve dağıtımlarına başlanılmıştır. Bu kapsamda 440 Adet suluk alımı alımı yapılmış ve dağıtımları devam etmektedir. Ayrıca ilk defa alım gerçekleştirlen sürülerde yem değişikliği mera değişikliği gibi sebeplerden dolayı oluşabilecek enterotoksemi hastalığına karşı dağıtımı yapılan koyunlar ve kuzularına yönelik bugüne kadar  80.000 hayvanda aşı uygulaması gerçekleştirilmiştir. Enterotoksemi aşı uygulaması devam etmektedir. 100 bin hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. En kısa zamanda hedefimize ulaşacağız. 70.000 koyunun yetiştiricimize hayırlı olmasını dilerim."