Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda alınan kararlar yaşama geçtiğinde Türkiye yeniden dünyanın en kaliteli tiftiğini üreten ülkesi olurken Ankara keçisi yetiştiricisinin ürünü daha da değerlenecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından düzenlen Tiftik sektörünün sorunlarının ve çözüm önerileri konulu toplantı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan'ın başkanlığında sektörün tüm bileşenlerinin katılımı ile gerçekleşti.

BÜTÜN BİLEŞENLER KATILDI

Tiftik ihracatçısı Mesut Yıldırım, Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmet ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanı Özgür Güven gibi sektörün güçlü isimlerinin aktif bir şekilde katıldığı toplantıda ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Tiftik Birliği yetkilileri de yer aldı. Toplantıda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın diğer birimlerinden temsilcilerde hazır bulunurken çok sayıda Ankara Keçisi yetiştiricisi de katıldı.

YAKIN TAKİBE ALINDI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak tiftiği yakın takibe aldıklarını belirten Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan, tiftik konulu değerlendirme toplantısı ile sonuç almak istediklerini belirtti. Bakanlık olarak tiftik yetiştiriciliğine yapılan desteği vurgulayan Özcan:

“Piyasa fiyatı 8-10 TL olan Tiftiğe biz Bakanlık olarak 22 TL destek veriyoruz. Biz bunu kadim kültürümüzün bir parçası olan Ankara Keçisi yetiştiriciliğinin devamı için yapıyoruz. Ancak sektörün tüm bileşenleri bir araya gelir, sorunları ve çözümlerini tespit eder herkeste üstüne düşeni yaparsa yetiştirici daha fazla kazanır, daha fazla alıcı çıkar, ihraç ürünü olduğu içinde en fazla Türkiye kazanır. Geçmişten bugüne atalarımızdan bize miras kalan tiftiğin değerlenmesi ülkemizin yurtdışında en şekilde temsil edilmesi için bakanlık olarak Tiftik ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz" dedi.

GÜÇLÜ YÖNLERİMİZİ DOĞRU KULLANMALIYIZ

Tiftik ihracatçısı Mesut Yıldırım ise yaptığı konuşmada Türk tiftiğinin üstün özellikleri üzerinde durdu. Türk tiftiğini yurtdışında tanıtmak için güçlü bir lobi faaliyeti yürüttüklerini ülke ülke gezdiklerini belirten Yıldırım: “Türk Tiftiği olarak güçlü yönlerimiz var, bunlar doğru kullanmalıyız. Türk tiftiğinin doğal beyazlığı ve sağlam oluşu talebi artırıyor. Bizim tek sıkıntımız dünya standartlarında üretim yapamıyoruz. 1983 yılında Ankara Rusya'ya doğal parasını Tiftik ile ödedi. Güçlü yönlerimiz var bunları doğru kullanmalıyız. Türkiye tiftiğini tekrar tanıtmak için çaba harcıyoruz. Eğer bunu başarabilirsek en başta yetitşirici daha sonra ülkemiz kazanacaktır" dedi.

RANDIMAN ORANINI ARTIRMALIYIZ

Mesut Yıldırım dünya standartlarında tiftik üretimi içinde neler yapılması gerektiğini şu şekilde sıraladı: “Tiftiğimiz 30 mikronun altında olmalı. Biz de ise ortalama 35 -40 arası. Randımanı çok düşük. Bu da karlı olmaktan çıkartıyor. Randıman oranımız artmalı. Kemp yani ölü kıl oranımız yine çok yüksek. Bunu da uluslarası standartlara çekmeliyiz. Bir de en önemli sıkıntılarımızdan biri hasat zamanının doğru planlanamıyor oluşu. Haziran ayından önce sanayicinin tiftiği almış ve elden geçirmiş olması gerekiyor" dedi.

MERA DESTEĞİ İSTEDİLER

Toplantıda Ankara Keçisi yetiştiricileri de sorunlarını dile getirme olanağı buldu. Yetiştiriciler yetkililerden özellikle mera konusunda destek istediler. Mera alanlarının işgal edilmesi ve orman arazisi olarak tanımlanmasından kaynaklı mağduriyet yaşadıklarını belirten yetiştiriciler bu nedenle maliyetlerinin de artığını belirtti. Yetiştiriciler ayrıca barınak, mera ve orman alanlarındaki vahşi hayvan saldırıları, tiftikte tek alıcı olması, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından kontrolsüz dikim yapılması gibi sorunlarına çözüm bulunmasını istediler.

KALİTEYE DAYALI ALIMA GEÇMELİYİZ

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç toplantıda kaliteye dayalı alım üzerinde durdu. Başkan Kılınç: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın destekleriyle 5 projede 30 binin üzerinde hayvanın yer aldığı ıslah programı yürütüyoruz. Islahtaki amacımız ilin damızlık ihtiyacını karşılamak, gen kaynağını korumak ve uluslararası standartlarda tiftik üretmek. Ancak yetiştiricinin elde ettiği kaliteli üründe kalitesiz ürünle aynı fiyata satıldığı için kaliteyi artırma noktasında zorlanıyoruz. Ayrıca kaliteli ürünle kalitesiz ürün aynı fiyata alındığı sürece uluslararası standartlarda ürün elde etme şansımız da yok. Tiftik hala daha uluslararası piyasalarda katma değerli bir ürün. En güçlü potansiyele sahip olmamıza karşın biz ülke olarak bu katma değerden pay alamıyoruz. Ankara Keçisi'nin ıslahı noktasında canla başla çalışıyoruz. Ürünün de değerlenmesi noktasında göreve hazırız" dedi.

KİM NE DEDİ?

Özgür Güven (Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Daire Başkanı): “Ankara'yı dünyada tanıtan ve Ankara'nın sembolü Ankara Keçisi bizim için çok önemli. Kırsalı destekliyoruz ama Ankara Keçisi'nin desteği noktasında daha hassasız. Toplantı bizim açımızdan çok faydalı geçti, sonuçlarını değerlendireceğimiz ve aksiyon alacağımız bir toplantı oldu."

Bekir Ankaralı (Daire Başkanı): “Soy kütüğü desteği çalışmalarında Ankara Keçisine pozitif ayrımcılık yapacağız. Ülkemize döviz kazandıran ve bizi dünyada tanıtan bir ürün. “

Gülümser Yıldırım (İhracatçı) : “Tiftik, Türkiye'nin malı, Türkiye'nin markasıdır. Bizim milli davamızdır."

TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR

Bilimsel metotlarla laboratuar koşullarında kalite ayrımı yapılacak ve kaliteye göre alım yapılacak

Islaha daha fazla önem verilecek

Soy kütüğü takibi yapılacak

İyi kaliteli Tekeler ile hızlı bir gelişim sağlanacak

Sürüler gençleştirilecek

Hasat zamanı planlanacak

Barınakların ve havanların temizliği ve hijyeni konusunda çalışma yapılacak