Rusya ile yaşanan krizin faturası ağırlıklı olarak meyve sebze ihracatı üzerinden değerlendirilse de Türkiye, hayvancılık alanında da önemli bir sorunla karşı karşıya bulunuyor. Hayvancılığın en önemli girdi maddesi olan yem konusunda da Türkiye, Rusya'dan önemli oranda ithalat yapıyor. Bilindiği üzere ülkemizde mera hayvancılığı yaygın olmadığı için özellikle büyükbaş hayvancılıkta kesif-fabrikasyon yem kullanılıyor. Kesif yemde kullanılan hammaddenin yaklaşık yüzde 50'si de dışarından ithal ediliyor.

Tarımdan Haber yazarı 'Tarımcı', bu haftaki yazısında hayvancılık konusunda Türkiye'yi bekleyen asıl soruna dikkat çekti. Daha çok üzerinden hamaset yapıldığı için 'tezek' imalatının temeli yem konusu üzerinden mevzuyu değerlendiren Tarımcı, şunları kaydetti:

TEZEĞİN ÜRETİMİNDE DE RUSYA'NIN KATKISI BÜYÜK!

Yıllık kesif yem üretimimiz 16 milyon ton civarında olup yıllara göre değişmekle beraber kesif yem üretiminde kullanılan hammaddelerin yaklaşık yüzde 50'si yurt dışından ithal edilmektedir. Bu ithal edilen hammaddelerin ekseriyeti ise ülkemizin kuzeyinde yer alan tarım ülkeleri Rusya ve Ukrayna ile daha az olmakla beraber Bulgaristan ve Moldovya'dan ithal edilmektedir.

Özellikle Ukrayna'da iç karışıklıkların yaşanması nedeniyle son üç yıldan bu yana Rusya'dan ithalat ciddi olarak artmıştır. Kısacası kesif yem üretiminde kullanılan yem hammaddelerinin ülkemiz açısından en önemli tedarikçisi Rusya diyebiliriz. Diğer bir şekilde ifade edecek olursak hayvancılıkta son ürün olan tezeğin elde edilmesinde Ruslarında ciddi katkısı var"

Tarımcı'nın 'Rusya Krizi ve Tezek' başlıklı yazısının devamını buradan okuyabilirsiniz…