Konya'da düzenlenen İç Anadolu Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısında et ve hayvancılık politikaları konusunda önemli değerlendirmelerde bulunan Bakan Çelik, “Pazartesi günü Bakanlar Kurulunda ciddi sunumlarımız var. Orada aldığımız kararlar var. Et, hayvan nasıl gelecek buraya? Nasıl daha uygun şartlarda üreticiye verilecek? Nasıl hibe edilecek? Bunların çalışmalarını bakanlık olarak tamamlamış bulunuyoruz” dedi.

İTHAL ET UZUN SÜREDİR GELİYOR

Çelik, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: "Bize ithal et uzun süredir geliyor. Bir müddet daha gelecek. Hayvan varlığını bir noktaya çıkarıncaya kadar gelecek. Amaç üreticiyi ve sektörü hayvan varlığımızı istediğimiz noktaya taşımak.

ET FİYATLARINI İTHALATLA YARI YARIYA DÜŞÜREBİLİRİZ

Piyasadaki maliyetler belli. Burada üreticiyi sıkıntıya sokacak bir uygulamaya girmemek gerekiyor. Bizim eti yarı yarıya ucuza ithal etme imkânımız var. Fiyatı yarı yarıya düşürebiliriz. İthal ederiz piyasada fiyatı 15-20-22 liraya düşürürüz. Siz 35-32 liraya kıymayı almazsınız da 20-22 lirayla alabilirsiniz. Bu mümkün.

BİZ BÖYLE BİR İTHALATIN PEŞİNDE DEĞİLİZ

Ama bu, bizim hayvan varlığımıza yapılabilecek en büyük kötülüktür. Bu doğru değil. Biz böyle bir ithalat peşinde değiliz. Biz, gelin halkın kullandığı kıyma ve kuşbaşı ile ilgili bir tavan belirleyelim ve etle ilgili kararlarımızı revize ederiz dedik.

HESAPSIZ KİTAPSIZ HAREKET EDENLERİ MİLLETİN VİCDANINA HAVALE EDİYORUM

Birileri başka şeyler yapmaya çalışıyor. Uyanlara teşekkür ediyorum. Ama bu kadar ince, hassas konuyu anlamayıp 'ben bunu daha pahalı satarım' diye hayvan varlığımızın geleceğiyle ilgili hesapsız, kitapsız hareket edenleri milletimizin vicdanına havale ediyorum.

İŞİN KOLAYINA KAÇARSAK İKİ YIL ALKIŞ ALIRIZ

Alınan kararlar et ve süt varlığımızı artırmak içindir. Bunu destekleyecek olan, bütün taraflardır. Aksi takdirde işin kolayına kaçarız. İki yıl alkış alırız bu geçici olur ve hayvan varlığınız büyük yara alır. Nasıl olsa bir 100 bin ton, 200 bin ton ete ihtiyaç var. Bunu fırsat bilip yaklaşanlara fırsat vermeyeceğiz.

Pazartesi günü Bakanlar Kurulunda ciddi sunumlarımız var. Orada aldığımız kararlar var. Et, hayvan nasıl gelecek buraya. Nasıl daha uygun şartlarda üreticiye verilecek. Nasıl hibe edilecek. Bunların çalışmalarını bakanlık olarak tamamlamış bulunuyoruz.”