ÖZEL HABER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hastalıktan Ari İşletmeler ve Onaylı Çiftlikler projesi yürütüyor. Proje ile AB standartlarında süt üreten çiftlikler sertifikalandırılıyor. Türkiye'den AB'ye süt ve süt ürünleri ihracatı yapılabilmesi için çiftliklerin bu sertifikaya sahip olması gerekiyor.

BAŞVURU GEREKİYOR

İnsanlarda görülen hastalıkların büyük bir kısmı hayvanlardan kaynaklanıyor. Gıda güvenilirliği ve sürdürülebilir gıda güvenliğin hayvan sağlığı ve refahının güvence altına alınması ile mümkün olabileceğine vurgu yapan Bakanlık uzmanları çiftçileri uyardı: Çiftlik denetimlerinin hem Bakanlık teknik ekibi kontrolünden geçmesi hem de çiftliklerin sertifikalandırılması amacıyla üreticilerin Bakanlık ilgili birimlerine proje kapsamında başvurmalarını istedi.

Bakanlık proje kapsamında, ülke genelinde yaygın olarak görülen sığır tüberkülozu ve sığır brusellozu hastalıkları ile etkin mücadele edilmesini hedefliyor. Bakanlık uzmanlarına göre, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması, hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklardan halk sağlığının korunması etkin mücadele istiyor. Bu proje ile gerçekleşecek mücadele aynı zamanda süt sığırcılığının desteklenmesi, kaliteli ve sağlıklı süt üretiminin devamı anlamına geliyor.

BAKANLIK YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYOR

Hastalıktan Ari İşletmeler ve Onaylı Çiftlikler oluşturulması projesi bu amaç doğrultusunda hazırlandı. Bakanlık taşra teşkilatı ile projenin yaygınlaştırılması çabasında. Teknik ekip çiftlikleri dolaşarak hem eğitim veriyor hem de projeyi anlatıyor. Aynı zamanda üreticiler projeden yararlanmak amacıyla bulundukları yerlerde Bakanlık ilgili birimine müracaat da edebiliyorlar.

Bilgi amacıyla yürürlükte olan ve 2012 yılında yayınlanan ilgili genelgeyi aşağıda yayınlıyoruz: