Yabancı bir üreticinin iddiasına göre, 2018'in sonuna kadar restoran menülerinde karşımıza 'temiz' et çıkabilir. Yapay ortamda üretilen hayvansal ürünler, besi hayvanlarından elde edilen kök hücrelerden faydalanılarak laboratuvar ortamında elde ediliyor.

ÇİFTLİK ETİNDEN UZAKLAŞMADA ÇEKİNCELER VAR

JUST isimli temiz et üreticisi firmanın CEO'su Josh Tetrick'e göre insan tüketimine hazır ilk ürünler bu senenin sonuna kadar piyasaya sürülebilir. Tetrick, CNN'e verdiği bir röportajda bu teknikle üretilmiş tavuk nugget, sosis ve kaz ciğerinin Amerika ve Asya restoranlarında 2018'in sonuna kadar sunulmaya hazır olacağını belirtiyor.

Fakat her şey kulağa ne kadar hoş geliyor olsa da, hali hazırda bazı problemler de mevcut. Kamuoyunun geleneksel çiftlik etinden uzaklaşmadaki çekinceleri, temiz et endüstrisi için üstesinden gelinmesi gereken engellerin başında geliyor. Tetrick, The Guardian'a verdiği bir röportajda ürünler piyasaya sunulmadan önce, ürünün iletişim sorunlarının çözülmesi, yasal düzenlemelerin netleştirilmesi ve laboratuvar etinin görüntü ve tat olarak gerçek et kalitesini yakalaması gerektiğini vurguluyor. Aynı endişeleri Hollanda'daki Maastricht Üniversitesi laboratuvarı merkezli, dünyanın ilk kültür hamburgeri üreticisi Mosa Meat şirketi de paylaşıyor.

2021'E KADAR PİYASAYA GİRECEK

Amerika'daki tüketicilerin yapay ortamda üretilmiş ete karşı tutumlarını araştıran yakın tarihli bir araştırmaya göre ise, Amerikalıların üçte biri temiz et tüketmeye karşı pozitif bir yaklaşım içerisindeler.

Firmaların bu noktaya ulaşabilmek için karşılarındaki en temel problem ise, seri üretim maliyetleri. San Francisco merkezli bir gıda teknolojileri firması olan Memphis Meats, sadece 450 gram sığır eti üretebilmek için yaklaşık 2,400$ (9200₺) harcama yaptı. Fakat üretim teknikleri modernize edildikçe bu fiyatlar düşmekte ve şirketler ürünlerini 2021'e kadar piyasaya sürebileceklerini düşünmekteler.

TARIMDANHABER