Törene Vali Yardımcısı Bekir Şahin TÜTÜNCÜ, Tepebaşı Kaymakamı Salih KESER, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan AYDOĞMUŞ, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih SÖĞÜT, Ziraat Bankası Bölge Müdürü Kemalettin BAYAT, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ali İhsan ÇETİN ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış mühendis Erol YARAVLU'nun proje bilgilendirmesi ile başladı. Bilgilendirme sonrası Birlik Başkanı Ali İhsan ÇETİN'in katılımcılara hoş geldin mesajından sonra İl Müdürü Mehmet Salih SÖĞÜT konuşmasında; "Önemli bir potansiyeline sahip olan ilimiz, tarımda olduğu gibi hayvancılıkta da bir gelişim ve sıçrama süreci yaşamaktadır. 140 bin büyükbaş hayvan varlığı ile Türkiye büyükbaş hayvan varlığının %1'lik bölümü ilimizde yetiştirilmektedir. Mevcut büyükbaş hayvan varlığımızın %90'lık kısmını kültür ve kültür melezi sığır oluşturmaktadır. Yerli sığır varlığımız 12 bin baş olup, İl Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen suni tohumlama projeleri ile 2003 yılında 11 bin baş tohumlama yapılırken 2015 yılında bu çalışmalar 3 kat artarak 30 binleri geçmiştir" dedi.

Son konuşmacı olarak Vali Yardımcısı Bekir Şahin TÜTÜNCÜ yaptığı konuşmasında; İlin hayvancılığının gelişimi açısından bu tür projelerin önemli olduğuna vurgu yaptı.

Proje ile her biri 3 bin euroya mal edilen 305 adet damızlık gebe düve Ziraat Bankasından 915.000 Euro kredilendirilerek dağıtımı yapıldı.

Gebe düveler iri cüsseli ileri gebe, ufak cüsseli gebeliği az ve orta cüsseli gebelikleri orta olmak üzere üç grupta kuraya tabi tutuldu. Kura çekimi ile halihazırda her bir yetiştiriciye 7'şer gebe düve dağıtımı yapıldı. Çekilen kuraların ardından hayvanlar sahiplerine teslim edildi. Yeni ithal edilen düvelerin 21 günlük karantina süreleri tamamlandıktan sonra yetiştiricilere 3'er gebe düve dağıtımı daha yapılarak her yetiştirici 10'ar gebe düve sahibi olacak.